Activista pentru mediu Greta Thunberg încearcă să obțină drepturi de autor asupra numelui și inițiativei sale pentru climă Fridays For Future, pentru „a proteja mișcarea și activitățile din cadrul acesteia”, a anunțat adolescenta suedeză într-un mesaj publicat pe Instagram, informează DPA și AFP. În paralel Muzeul Panoptikum din Hamburg a dezvelit zilele trecute statuia de ceară a eco activistei.

Marca de autor se va aplica numelui ei, dar și sloganurilor „Fridays For Future” și „Skolstrejk for klimatet” (care se traduce prin „Grevă școlară pentru climă”) și asupra altor fraze asociate mișcării sale pentru climă.

Tânăra de 17 ani a spus că au existat cazuri „nefericite” în care numele ei a fost utilizat „pentru a intra în contact cu personalități, politicieni, mass-media, artiști” și la strângeri de fonduri neautorizate.

Ea a început o mișcare globală pentru a atrage atenția oamenilor asupra schimbărilor climatice, începând să lipsească de la școală în zilele de vineri. Greta Thunberg a organizat prima ei "grevă școlară pentru climă" în august 2018, în fața Parlamentului din Stockholm.

Înregistrarea ca mărci comerciale a acestor denumiri „va permite echipei mele de avocați pro bono să ia măsurile necesare împotriva unor persoane sau corporații care încearcă să se folosească de mine și de mișcarea mea în scopuri care nu cadrează cu principiile promovate de mișcare”, a precizat Greta Thunberg.

„Fridays For Future este o mișcare globală înființată de mine. Aparține tuturor celor care iau parte la ea, în principal oameni tineri. Poate - și trebuie - să nu fie folosită în scopuri individuale sau comerciale”, a adăugat tânăra activistă.

Greta Thunberg a mai spus că alături de familia ei a înființat și o fundație non-profit „care să administreze banii (redevențe pentru cărți, donații, premii financiare) într-un mod complet transparent”.
Eco actvista este în același timp puternic criticată de către climatosceptici. Unii dintre ei o acuză că este manipulată, alții că este plătită de către "un lobby verde".