ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul rus a anunțat la sfârșitul lunii martie că cetățenilor li se va permite să se înregistreze la hoteluri, săli de spa, locuri de camping, centre turistice și clinici medicale folosind datele biometrice stocate „voluntar” în Sistemul Biometric Unificat, informeaza Edward Slavsquat, referindu-se la articole din presa rusească.  

Ca de obicei, autoritățile au salutat „caracterul avantajos” al ID-urilor biometrice. Ministerul Dezvoltării Economice a declarat pentru TASS că înregistrarea cu date biometrice la hoteluri și alte instituții „va permite oaspeților să se înregistreze în mod independent la orice oră convenabilă, fără să existe cozi și așteptări”.

Identificarea biometrică înseamnă cheia confortului și numai cetățenii ruși ale căror date au fost introduse în Sistemul Biometric Unificat, complet „voluntar”, vor avea acces la această metodă extrem de convenabilă de înregistrare, notează Rospotrebnadzor într-un comunicat de presă.

Până la sfârșitul anului, rușii din mai multe regiuni vor putea interacționa cu birocrațiile locale fără a prezenta un pașaport intern; vor trebui doar să zâmbească la cameră

Dar rușii nu vor fi niciodată forțați să treacă la identificarea biometrică; este vorba doar despre „comoditate și optimizare” și despre a oferi „opțiuni” cetățenilor.

Este pentru „siguranța” voastră

ID-ul biometric nu este doar o modalitate foarte „convenabilă și ușoară” de a-ți confirma identitatea, este, de asemenea, o modalitate excelentă prin care ești supravegheat în timp ce te ocupi de propriile afaceri.

La Moscova, autoritățile locale se gândesc mereu la siguranța și comoditatea cetățenilor: 

„La Moscova, în ultimii ani, au fost procesate miliarde de imagini foto și video, atât de mașini, cât și de oameni, iar calitatea recunoașterii fețelor și a mașinilor a ajuns la 99,8%, adică aproape 100% recunoaștere”, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, în sesiunea plenară a Forumului privind inovațiile în domeniul tehnologiilor financiare Finopolis [pe 8 noiembrie 2023].

Toate aceste planuri fac parte din visul lui Sobyanin de a crea o utopie biometrică în care companiile de asigurări de sănătate să poată stabili prime lunare pe baza datelor preluate de la dispozitivele medicale implantate.

Oricum, să nu acordăm prea mult credit Moscovei. Și alte zone ale Rusiei au subliniat că recunoașterea facială nu este un „lux”, ci o „necesitate” pentru a proteja cetățenii împotriva „noilor riscuri” periculoase.

Din nou, este pentru siguranța oamenilor. După cum a explicat mkset.ru:

„De asemenea, merită remarcat faptul că sistemul de recunoaștere facială nu duce în niciun fel la abuzul asupra libertăților civile.”

Guvernatorul regiunii Perm Krai a cerut accelerarea procesului instalării camerelor cu recunoaștere facială.  

„Vă rog să intensificați eforturile în ceea ce privește implementarea programului Regiunea Sigură. Sunt prevăzute toate fondurile în buget; este necesar sa se asigure cat mai rapid achiziționarea și instalarea camerelor CCTV cu recunoaștere facială. Această măsură este vitală”, s-a adresat guvernatorul Ministrului Securității teritoriale, Viktor Batmazov.

De asemenea, este „complet voluntar”. Până acum, Sistemul Biometric Unificat – care este operat de o societate pe acțiuni – se mândrește cu aproximativ 50 de milioane de date biometrice transmise voluntar.

Cu excepția faptului că este posibil ca unele dintre aceste date transmise „voluntar” să fi fost transmise, de fapt, fără consimțământ.