ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Edward Slavsquat a postat pe blogul său informații în legătură cu versiunea „actualizată” a vaccinului Sputnik V, care urmează să fie lansată:

Sputnik V nu mai protejează împotriva COVID-19 și va trebui să fie înlocuit cu un vaccin „actualizat”, potrivit directorului Centrului Gamaleya, Alexander Gintsburg.

Creierul din spatele „vaccinului” emblematic al Rusiei a declarat într-un interviu recent că Sputnik V a fost eficient împotriva COVID-19 „din august 2020 până undeva în jurul lunii iulie 2022”, dar că medicamentul genetic experimental – dezvoltat în cooperare cu AstraZeneca – nu se potrivește cu noile „variante”.

„Începând de la mijlocul verii 2022, când au apărut variantele Omicron 1, 2 și 3, eficacitatea Sputnik V a scăzut de opt ori. Când au apărut Omicron 4 și 5, eficiența a scăzut cu un factor de 20. Și când a apărut versiunea XBB.1.5 a Omicron (Kraken) – în ianuarie 2023 –, Sputnik V pur și simplu a încetat să protejeze complet”, a declarat Gintsburg pentru Gazeta.ru.

Gintsburg s-a lăudat în aprilie 2021 că Sputnik V ar putea oferi protecție „pe termen nedefinit” împotriva COVID-19. O lună mai târziu, directorul Gamaleya a revenit asupra evaluării, prezicând că vaccinul va fi eficient pentru 2 ani.

În aprilie 2022, Gintsburg le-a recomandat rușilor să se revaccineze la fiecare șase luni.

Sputnik V fiind acum învechit oficial, Gintsburg și echipa sa se pregătesc să lanseze o versiune actualizată a serului genetic. Studiile clinice urmează să se încheie în decembrie, iar noul vaccin ar putea intra în circulație din martie.  

Conform noilor reguli adoptate anul trecut de Ministerul Sănătății din Rusia, modificările aduse vaccinului Sputnik V pot primi autorizație după ce au fost testate pe „50 de voluntari sănătoși”. Procesul de aprobare durează între 16-38 de zile.

Rezultatele acestor procese accelerate nu vor fi puse la dispoziția rușilor. La începutul acestei luni, Comitetul Dumei de Stat pentru Protecția Sănătății a respins un proiect de lege care ar fi cerut dezvoltatorilor de medicamente să publice rezultatele finale ale studiilor lor clinice.

Ministerul Sănătății din Rusia a declarat anul trecut că rezultatele studiilor de fază III ale Sputnik V sunt un „secret comercial”.

Ministerul Sănătății a anunțat în iulie că dorește să modifice Calendarul Național de Imunizare Preventivă pentru a face obligatorie vaccinarea COVID pentru „categoriile de cetățeni vulnerabili”, în funcție de situația „epidemiologică” din țară. Regula se va aplica și în cazul angajaților de stat.