ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul consultant NSA, Edward Snowden, care a declanșat scandalul uriaș în 2013 în SUA privind supravegherea populației, are o ipoteză în cazul uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Edward Snowden a declarat marți că software-ul firmei israeliene NSO Group Technologies a fost folosit pentru a-l spiona pe  jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, ucis luna trecută la consulatul saudit din Istanbul, scrie Haaretz.

Afirmația că softul de spionaj israelian numit NSO PEGASUS a fost folosit împotriva disidenților saudiți a fost prezentată pentru prima oară de Institutul Canadian de Cercetare Citizen Lab în octombrie. Potrivit acestuia, softul NSO ar fi fost instalat pe telefonul lui Omar Abdulaziz, un alt disident din Arabia Saudită și un prieten al lui Khashoggi.

În cadrul unei confrințe video, din Rusia,  de unde a primit azil temporar, Snowden a declarat că „saudiții știau că Jamal Khashoggi avea să intre în consulat, deoarece fixase dinainte o întâlnire. Dar cum de știau ei planurile și intențiile sale?”. A intrat în consulatul [saudit] și a fost imediat strangulat ... cum a fost planificat acest lucru, cum s-a întâmplat asta?”, a spus fostul consultant NSA.

Snowden a sugerat apoi că saudiții au reușit să obțină informații despre Khashoggi prin spionarea „prietenului său, care a fost, de asemenea, în exil în Canada”.

„Realitatea este că l-au spionat pe unul dintre puținii lui prieteni și contacte utilizând software-ul creat de o companie israeliană. Nu cunoaștem lanțul de consecințe, deoarece această companie nu va comenta niciodată acest lucru, dar este una dintre poveștile importante despre care nu se scrie”, a adăugat Snowden. Prietenul lui Khashoggi, al cărui telefon mobil a fost „infectat”, trăia în exil în Canada, a mai menționat Edward Snowden.

Snowden a descris NSO drept o companie care „elaborează instrumente de efracție digitală” , considerând-o „răul cel mai rău dintre rele în vânzarea unor astfel de instrumente de efracție utilizate în prezent în mod activ pentru încălcarea drepturilor omului”.

Fostul consultant NSA a criticat industria high-tech israeliană, despre care a spus că nu reușește să-și asume responsabilitatea pentru modul în care sistemele de supraveghere realizate de israelieni sunt folosite în întreaga lume. De asemenea, a sugerat el, firmele mizează prea mult pe faptul că vând software-ul guvernelor și agențiilor de implementare a legii încât să poată avea încredere în asta. Pentru că, de cele mai multe ori, firmele israeliene nu știu în ce scopuri sunt folosite produsele lor.

„Aceasta nu este o industrie a securității cibernetice. Aceasta este o industrie de insecuritate cibernetică", a conchis Snowden.

Între timp, autoritățile turce au confirmat, joi, găsirea unor urme de acid fluorhidric și a altor substanțe chimice în puțul aflat în grădina consulatului saudit din Istanbul.

Investigatorii sunt de părere că ar fi vorba despre substanțe folosite pentru a dizolva rămășițele trupului lui Jamal Khashoggi.