ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UE a avertizat că un val uriaș de imigranți va lua cu asalt Europa, din cauza foametei exacerbate de Războiul din Ucraina.

Aija Kalnaja, noul director al Agenției pentru Protejarea Frontierelor Europene (FRONTEX), le-a declarat ziariștilor la Praga că refugiații din Ucraina reprezintă o problemă minoră în comparația cu afluxul de migranți alungați de la casele lor de foametea care va veni.

„Trebuie să ne pregătim și pentru refugiații care vin din alte zone din cauza securității alimentare. Probabil știți că transporturile de grâne din Ucraina sunt blocate și că aceasta va crea va provoca valuri de migrație.”

Avertismentul șefei FRONTEX vine după publicarea, luna trecută, a unui raport intern al UE de 27 de pagini, care vorbea de „foametea catastrofală” care va lovi Africa de Nord.

Această foamete ar putea declanșa „noi valuri de proteste sociale, de deplasări interne și de migrații către regiunile învecinate și eventual spre UE”, se arată în raport.

Un avertisment asemănător a fost lansat de liderul formațiunii politice italiene Liga, Matteo Salvini, care în luna mai a spus că până la 20 de milioane de africani ar putea intra în Europa, dacă penuria de grâne va continua.

Salvini a avertizat că o „foamete mare este de așteptat pe continentul african, ceea ce va reprezenta o problemă umanitară, apoi una socială, și în cele din urmă o problemă a Italiei”.

Italia este una dintre principalele porți de intrare în Europa a imigranților care traversează Mediterana venind din Africa.

Salvini a adăugat:

„Fără pace, în toamnă va fi foamete și 20 de milioane de africani vor fi pregătiți să plece de la casele lor.”

Celebrul realizator britanic de televiziune, Jeremy Clarkson, a comentat cu umorul său britanic într-un articol din Sunday Times că foametea va fi atât de gravă încât va duce la canibalism.

Un sondaj realizat recent în 15 țări africane arată că mai bine de jumătate dintre tinerii din aceste țări intenționează să imigreze, majoritatea dintre ei în Europa.

Ucraia și Rusia, aflate într-un război crâncen, pentru a cărui încetare pe cale diplomatică nu pare să facă nimeni eforturi, sunt printre cele mai mari producătoare de grâne și de îngrășăminte agricole din lume.

Olanda, unde guvernul intenționează să închidă o mare parte din ferme, pentru a reduce emisiile de azot, este a doua mare exportatoare de produse agricole din lume, iar închiderea fermelor îi va diminua serios exporturile.