ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alegerile municipale și regionale desfășurate duminică în Spania anunță o victorie, la Barcelona și la Madrid a mișcării Indignaților (PODEMOS), care a luat naștere în mai 2011,  indică primele exit-poll-uri, informează Il Gazettino, citând postul spaniol Antena 3.

După aproape șase ani de criză, Spania celor doua partide mari- Socialist și Popular - ar putea face loc formațiunii antiliberale Podemos, aliată a partidului elen Syriza, sau grupării Ciudadanos, de centru-dreapta, formațiuni fondate de doi politicieni de circa 30 de ani, profesorul de știinte politice Pablo Iglesias și avocatul Albert Rivera.
 
Treizeci si cinci de milioane de alegători - dintr-o populatie de 46,5 de milioane de oameni - au fost chemați la urne la alegerile locale și regionale din 8.000 de municipii si 13 comunitati autonome. Se vor alege noi primari la Madrid, Barcelona și Valencia, cele mai mari orașe ale Spaniei. La Barcelona, Ada Colau, 41 de ani, eroina a "indignaților", fondatoarea unei platforme care îi apără pe micii proprietari și chiriași care riscă să fie evacuați,era cotată cu șanse mari sa-l invinga pe Xavier Trias, 68 de ani, un nationalist conservator.
 
Conform sondajelor, la începutul anului 2015, "Podemos" era văzut ca cel mai puternic partid al ţării. Sub preşedintele Pablo Iglesias (36 de ani), formaţiunea şi-a recunoscut legăturile cu "Syriza". Şi "Podemos" luptă contra politicii de austeritate şi a corupţiei.
 
Şi, totuşi, în ultimele luni, popularitatea "Podemos" a scăzut. Unii observatori presupun că declinul a fost cauzat de încercările de a-şi asigura imaginea unui partid moderat. Alţii susţin că ascensiunea "Ciudadanos" ar fi de vină.