Mohamed Morsi, primul președinte ales democratic în Egipt, demis de Armată în 2013 și condamnat la închisoare pe viață, a murit luni, la vârsta de 67 de ani, în timp ce se adresa instanței de judecată din Cairo, potrivit unor surse citate de presa internațională, preluate de Agerpres și Mediafax

„A vorbit în fața judecătorului timp de 20 de minute, apoi s-a animat și și-a pierdut cunoștința. L-am transportat rapid la spital, unde a murit mai târziu”, a declarat sursa judiciară.

Mohamed Morsi ispășea o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru incitare la violență împotriva protestatarilor din 2012, precum și o condamnare pe viață pentru spionaj în favoarea Iranului, Qatarului și a mișcării palestiniene Hamas.

Conform WikiPedia, Mohamed Morsi a fost deputat în Parlamentul Egiptului între 2000 și 2005. A fost membru al Biroului de Orientare al Frăției Musulmane, apoi membru-fondator al Partidului Libertății și Justiției, în anul 2011, iar mai târziu a fost ales în funcția de președinte al noului partid. La 28 ianuarie 2011, Mohamed Morsi a fost arestat împreună cu alți 24 de lideri ai Frăției Musulmane. A fost eliberat din închisoare, două zile mai târziu, de un grup de circa o sută de persoane necunoscute. La 30 iunie 2012, Mohamed Morsi a devenit al cincilea și primul președinte ales democratic din istoria Egiptului, preluând funcția prezidențială, vacantată pe 11 februarie 2011 prin demisia forțată a lui Hosni Mubarak.

La 22 noiembrie 2012, Mohamed Morsi a emis un decret prin care immuniza acțiunile sale de la orice provocare juridică, sporind puterile prezidențiale, până la momentul adoptării unei noi Constituții. Decretul prezidențial a provocat mari proteste civice în Piața Tahrir din Cairo. La 8 decembrie 2012, Mohamed Morsi a anulat decretul său care extindea autoritatea prezidențială și elimina controlul judiciar al deciziilor sale. La 1 decembrie 2012, Adunarea Constituantă a predat proiectul noii Constituții președintelui, care a convocat un referendum constituțional pentru validarea legii fundamentale. Referendumul a avut loc în două tururi de scrutin, la 15 și 22 decembrie 2012, cu 64% de voturi penru, și 33% împotrivă, astfel încât noua Constituție a intrat în vigoare printr-un decret prezidențial emis pe 26 decembrie 2012.

Pe 30 iunie 2013, la prima aniversare a alegerii lui Mohamed Morsi, milioane de protestatari au cerut demisia imediată a președintelui din cauza agravării problemelor politice, economice și sociale. La 1 iulie, armata egipteană a emis un ultimatum de 48 de ore partidelor politice pentru a satisface cererile poporului egiptean, însă Președinția a respins ultimatumul. La 3 iulie 2013, Mohamed Morsi a fost înlăturat de la putere de un consiliu format din ministrul Apărării, Abdul Fatah al-Sisi, Mohamed ElBaradei, Marele Imam din Al Azhar Ahmed El-Tayeb, și Papa copt Tawadros al II-lea.

În a doua jumătate a anului 2013, Mohamed Morsi fusese arestat și condamnat la 20 de ani de închisoare. Pe 17 iunie 2019, acesta a compărut în fața unui tribunal din Cairo. În timp ce se adresa instanței, i s-a făcut rău și s-a prăbușit. A fost transportat de urgență la spital, unde a survenit decesul. După anunțarea oficială a acestuia, fostul său aliat, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, a făcut o declarație în care își exprima regretul pentru pierderea „martirului” Mohamed Morsi.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews