ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moartea lui Fidel Castro ridică semne de întrebare asupra viitorului Cubei, în condițiile în care puterea se află deja în mâinile lui Raul Castro. Dar pe lângă Raul, cine mai deține controlul asupra insulei din Caraibe?
 
"Cubanezii l-au îngropat de mult pe Fidel", a afirmat un diplomat occidental care a petrecut mai mulți ani in Cuba. "Acum îli indreapta gandurile spre viitor, pentru ca, practic, Fidel Castro nu mai e decat o amintire a vremurilor glorioase".
Analiști de politică internațională și diplomați se întreabă ce se va întâmpla în Cuba dupa decesul lui Fidel Castro și ce turnură va lua politica externă a țării, transmite AFP.
Retras din viața politică din 2006 și inlocuit de fratele sau, Raul, Fidel Castro păstrase o greutate morală pe care și-o exersa prin renumitele sale "reflecții" pe care le publica regulat în presa oficială, până acum doi ani și jumătate, când prezența sa a devenit mai discretă.
 "Odată cu decesul lui Fidel, situația politică și economică ar trebui să se îmbunătățească. Îi va da mai multa libertate lui Raul. Nu va mai fi nevoie ca el să își facă griji că își contrazice fratele, o personalitate enormă", a declarat Michael Shifter, președintele centrului de analiza Dialogul Inter-American.
 
Dar, spun tot analiștii, pe lângă Raul Castro, puterea reală o deține armata.
 
Deci, cine controlează Armata, controlează și țara. Comentatorii politici consideră că e greu de imaginat că ar putea avea loc o revoltă a armatei, care să deschidă calea spre democrație. Numai dacă Fidel Castro ar fi murit acum zece ani, dispariția sa ar fi putut să provoace cu adevărat un seism politic.

De când a avut atacul cerebral, în 2006, imaginea lui Fidel Castro s-a schimbat: a renunțat la eterna uniformă militară pentru un trening și sandale. Ultima sa aparitie publica a fost la 13 august, cu ocazia aniversarii a 90 de ani, alaturi de fratele sau, Raul, si de presedintele venezuelean Nicolas Maduro, principalul sau aliat in America Latina.
 
Dar imaginea "Liderului Maxim", respectat si detestat deopotriva, a ramas omniprezenta, desi, de-a lungul vietii, Fidel Castro a evitat sa-si construiasca un cult al personalitatii.