ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După cum a anunțat cofondatorul Neuralink, compania a depus cea mai mare parte a documentelor pentru primele studii clinice privind cipul implantabil în creierul uman.

Elon Musk a anunțat că în șase luni ar putea începe studiile clinice pe oameni pentru un cip wireless dezvoltat de compania sa Neuralink, potrivit thepressunited.com. De asemenea, cel mai bogat om din lume a declarat că startup-ul din domeniul biotehnologiei este „încrezător” că dispozitivul lor i-ar putea ajuta pe cei care suferă de paralizie să-și recapete mobilitatea.

Vorbind în cadrul unui eveniment „show and tell”, la sediul companiei din California, Musk a prezentat miercuri o interfață creier-calculator, care arată ca un teanc de mai multe monede cu sute de fire subțiri și care ar putea fi implantată la oameni printr-o intervenție a unui robot chirurgical.

Cei care l-au creat susțin că un astfel de dispozitiv ar putea să restabilească funcționalitatea întregului organism la persoanele care au măduva spinării secționată sau să ar putea reda vederea oamenilor care nu au văzut niciodată, susține Musk.

Potrivit miliardarului, care tocmai a devenit și CEO al Twitter, compania a depus cea mai mare parte a documentelor la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), care garantează, printre altele, siguranța dispozitivelor medicale.

 
„Credem că probabil în aproximativ șase luni vom putea avea primul nostru [cip] Neuralink [implantat] într-un om”, a spus Musk. Potrivit acestuia, compania vrea să fie „extrem de precaută” în cazul unor astfel de demersuri delicate.

Prezentarea a inclus un video în care Musk a spus că apare o maimuță care, cu ajutorul unui implant cerebral, mută un cursor și testează „telepatic” pe tastatura unui computer. El și-a exprimat speranța că astfel de dispozitive, care ar permite un transfer de informații între oameni și mașini, vor deveni răspândite pe scară largă.

„Ești atât de obișnuit să fii un cyborg de facto. Dar dacă interacționezi cu telefonul tău, ești limitat”, a declarat cofondatorul Neuralink.

Neuralink a ratat în mod repetat termenele limită pentru obținerea aprobării FDA pentru studiile pe oameni. În 2019, Musk a spus că vrea să primească aprobarea până la sfârșitul anului 2020. Mai târziu, în 2021, a susținut că speră să înceapă anul acesta testele care implică oameni.

În ultimele luni, Neuralink a fost pusă în dificultate, după ce a recunoscut că a ucis opt maimuțe în timpul unui test al tehnologiei sale bazate pe cipuri cerebrale. Cu toate acestea, compania a susținut că lucrează cu animalele „în cel mai uman mod”, negând acuzațiile potrivit cărora maimuțele ar fi fost supuse unor „suferințe extreme”.