ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Elvețienii merg duminică la urne pentru a decide prin referendum dacă vor sau nu să primească toată viața un venit de bază universal. 


Potrivit proiectului supus la vot, orice elvețian sau străin care locuiește de cel puțin cinci ani în Elveția va primi de la stat o alocație lunară, indiferent dacă lucrează sau nu. Adulții ar primi 2.500 de franci elvețieni, iar minorii, 625 de franci.
 
Totuși, conform ultimelor sondaje de opinie, propunerea — formulată de un grup de inițiativă fără afiliere politică — are șanse minime de a fi adoptată, scrie Agerpres.

Inițiativa populară 'Pentru un venit de bază necondiționat' (RBI) propune virarea unei alocații universale în fiecare lună tuturor elvețienilor, dar și cetățenilor străini rezidenți în Elveția de cel puțin 5 ani, indiferent dacă au avut sau nu un loc de muncă.

Cuantumul acestei alocații ar urma să fie stabilit ulterior, dar grupul de inițiativă aflat la originea propunerii a sugerat suma de 2.500 de franci elvețieni (2.260 euro) pentru fiecare adult — o sumă mică în raport cu nivelul de trai din Elveția — și de 650 de franci elvețieni (circa 500 euro) pentru fiecare minor.

În cazul adoptării acestei propuneri, bugetul anual al țării va trebui să fie suplimentat cu 25 de miliarde de franci elvețieni (22,6 miliarde euro). Guvernul federal de la Berna și majoritatea partidelor politice elvețiene consideră proiectul utopic și prea costisitor.

Potrivit ultimului sondaj de opinie realizat de institutul gfs.bern, 71% dintre elvețieni ar urma să voteze contra inițiativei RBI.
 
Tot duminică, elvețienii se vor pronunța cu privire la accelerarea procedurii de azil. Noul proiect legislativ prevede ca cea mai mare parte a procedurii să fie finalizată în cel mult 140 de zile de la depunerea cererii de azil. Propunerea este sprijinită de 60% dintre alegătorii elvețieni, conform unui sondaj realizat de gfs.bern.