ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de inițiativă, condus de patru medici și o asistentă medicală, afirmă că în Elveția ar trebui interzisă practica recoltării organelor de la persoanele declarate în „moarte cerebrală”, informează Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Aceștia își argumentează poziția prin faptul că persoanele în cauză sunt vii în momentul în care li se recoltează organele și că nimeni nu merită ucis, chiar dacă acest act s-ar face în numele ajutorării altora.

„Oamenii nu ar trebui să omoare alți oameni, nici măcar pentru a-i ajuta pe alții. Fiecare viață este prețuită”, susține grupul respectiv. E important de precizat că donatorii trebuie să fie vii, altfel organele nu pot fi recoltate.

Marlene Sicher, una dintre persoanele din conducerea asociației, spune că experiența lucrului cu persoane declarate „în moarte cerebrală” a făcut-o să aibă această poziție. Ea spune că de multe ori, familiile care și-au dat acceptul pentru recoltarea de organe de la cei dragi, au ajuns să regrete decizia. „S-au simțit lipsiți de un pas important în procesul de acceptare a morții celor apropiați. Nu au putut să fie alături de acea persoană în ultimele sale clipe. S-au despărțit de o persoană care respira, cu mâinile calde și peste câteva ore s-au întors să găsească un cadavru rece”, a declarat ea, conform sursei citate.

Poziția asociației vine în contextul în care o organizație a strâns peste 113.000 de semnături pentru implementarea unei legi care introduce consimțământul prezumat în cazul transplantelor. Mai precis, orice persoană ar fi considerată disponibilă pentru donarea organelor, dacă nu și-a manifestat refuzul explicit, în acest sens, pe parcursul vieții.

Vicepreședinte asociației care contestă acest demers afirmă că viitoarele descoperiri ar putea să-i facă pe oameni să regrete decizia de a-i ucide pe cei în „moarte cerebrală”, pentru a le prezerva organele. „Nu avem nicio dovadă că aceste persoane nu simt ce li se întâmplă, că le place această operație prin care li se ia viața”, a spus medicul Alex Frei.