ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera superioară a parlamentului elvețian a votat pentru retragerea cererii Elveției de aderare la Uniunea Europeană.

Decizia camerei superioarevalidează votul similar dat în luna martie de camera inferioară.

Următorul pas este comunicarea formală Uniunii Europene de retragere a acestei candidaturi, care a fost înaintată Comunității Economice Europene (CEE) în anul 1992 și oricum nu mai era validă, a declarat, pentru publicația Neue Zürcher Zeitung, ministrul elvețian de externe, Didier Burkhalter.

Elvețienii au respins printr-un referendum din 2001 începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Totuși, Elveția a aderat la spațiul de liberă circulație Schengen și a încheiat cu UE mai multe acorduri bilaterale pentru liberalizarea comerțului.
 
Confederația Elvețiană are o lungă istorie de neutralitate armată — nu a mai fost în stare de război din 1815 — și a aderat la Națiunile Unite abia în 2002. Totuși are politică externă activă și este frecvent implicată în procesele de pace din toată lumea.

În Elveția își au sediul mai multe organizații internaționale, inclusiv al doilea birou al ONU din lume ca mărime. La nivel european, este membru fondator al Asociației Europene a Liberului Schimb și face parte din 2012 din Spațiul Schengen – deși nu este membră a Uniunii Europene, și nici a Spațiului Economic European.

Și chiar dacă nu este membră a Uniunii Europene, Elveția este una dintre cele mai bogate țări din lume dacă ne raportăm la PIB pe cap de locuitor, și are cea mai mare bogăție pe cap de persoană adultă (în termeni de bunuri financiare și nefinanciare) din toate țările lumii.

Și Islanda și-a retras anul trecut cererea de aderare la Uniunea Europeană.
 
Britanicii se vor pronunța joi prin referendum asupra rămânerii în blocul comunitar.