ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Elveția va organiza un referendum pentru a decide dacă băncilor comerciale li se va interzice să creeze bani, informează The Telegraph.

Guvernul federal elvețian a confirmat joi că va ține această consultare populara după ce peste 110.000 de persoane au semnat petiția prin care se solicită ca banca centrală să fie singura care să aibă puterea de a crea bani în sistemul financiar.

Elveția va ține un referendum care va hotărî dacă băncile comerciale vor mai putea să creeze bani

Campania – condusă de mișcarea Banii Elvețieni Suverani și cunoscută ca inițiativa Vollgeld – țintește să limiteze speculațiile financiare prin obligarea băncilor de a deține rezerve de 100% față de depozitele atrase.

„Băncile nu vor mai putea să creeze bani pentru ele, ele vor putea doar să împrumute banii pe care îi au de la deponenți sau de la alte bănci”, a spus grupul care a făcut această campanie.

În Elveția, un referendum poate fi ținut dacă o inițiativa primește peste 100.000 de semnături în cel mult 18 luni de la lansare.

Dacă va avea succes, legea privind suveranitatea banilor va conferi Băncii Naționale a Elveției (SNB) monopolul creării banilor fizici și electronici, „iar decizia privind cum noii bani sunt introduși în economie va aparține guvernului”, potrivit Vollgeld.

În economiile actuale din lume, băncile centrale controlează crearea bancnotelor și monedelor, dar nu și crearea banilor ce apar când o bancă oferă credit.

Băncile centrale influențează cantitatea de bani generată de băncile comerciale cu reglementari și politici monetare.