ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



„În același timp în care se creează uterele sintetice, oamenii de știință geneticieni dezvoltă embrioni sintetici, unde ovulele și spermatozoizii tradiționali nu mai sunt necesare. Acest scenariu amintește de cartea lui Aldous Huxley, Brave New World, în care toți bebelușii au fost creați într-o eprubetă și incubați până la termen într-un pântec artificial.” (Patrick Wood

Oamenii de știință au creat embrioni umani sintetici folosind celule stem, într-un progres revoluționar prin care se ocolește necesitatea de ovule și de spermatozoizi, scrie The Guardian.

Oamenii de știință spun că acești embrioni model, care seamănă cu cei aflați în stadiile incipiente ale dezvoltării umane, ar putea oferi o înțelegere crucială asupra impactului tulburărilor genetice și asupra cauzelor biologice ale avortului spontan recurent.

Cu toate acestea, cercetarea ridică probleme etice și juridice serioase, deoarece entitățile dezvoltate în laborator nu se încadrează în legislația actuală din Marea Britanie și din majoritatea altor țări.

Structurile nu au o inimă care bate și nu prezintă începuturile unui creier, dar includ celule care ar continua să formeze placenta, sacul vitelin și embrionul însuși.

Profesorul Magdalena Żernicka-Goetz, de la Universitatea din Cambridge și de la Institutul de Tehnologie din California, a descris activitatea miercuri, într-un discurs în plen, la reuniunea anuală a Societății Internaționale de Cercetare privind Celulele Stem, din Boston.  

„Putem crea modele asemănătoare embrionilor umani prin reprogramarea celulelor [stem embrionare]”, a spus ea la întâlnire.

Nu există nicio perspectivă pe termen scurt potrivit căreuia embrionii sintetici să fie utilizați clinic. Ar fi ilegal să îi implantăm în uterul unui pacient și nu este clar dacă aceste structuri au potențialul de a continua să se maturizeze dincolo de primele etape de dezvoltare.

Motivația cercetării este ca oamenii de știință să înțeleagă perioada de dezvoltare „cutie neagră”, care se numește așa deoarece oamenilor de știință li se permite să cultive embrioni în laborator doar până la o limită legală de 14 zile.

Robin Lovell-Badge, șeful Departamentului de biologie a celulelor stem și genetică a dezvoltării din cadrul Institutului Francis Crick din Londra, a declarat: „Ideea este că, dacă modelăm realmente dezvoltarea normală a embrionului uman folosind celule stem, putem obține o mulțime de informații despre cum începem dezvoltarea și ce anume poate merge prost, fără a fi nevoie să folosim embrioni timpurii pentru cercetare.”

Anterior, echipa lui Żernicka-Goetz și un grup rival de la Institutul Weizmann din Israel au arătat că celulele stem de la șoareci ar putea fi stimulate să se autoasambleze în structuri asemănătoare embrionilor timpurii cu un tract intestinal, începuturile unui creier și o inimă care bate. De atunci a fost desfășurată o cursă pentru a traduce această cercetare în modele umane și mai multe echipe au reușit să reproducă cele mai timpurii etape de dezvoltare.

Această evoluție evidențiază cât de rapid știința în acest domeniu a depășit legea, iar oamenii de știință din Marea Britanie și din alte zone sunt deja implicați în elaborarea de ghiduri voluntare care să guverneze cercetarea pe embrioni sintetici.

De asemenea, se ridică întrebare semnificativă fără răspuns dacă aceste structuri, în teorie, au potențialul de a deveni o creatură vie. S-a raportat că embrionii sintetici crescuți din celule de șoarece par aproape identici cu embrionii naturali. Dar când au fost implantate în pântecele șoarecilor femele, nu s-au dezvoltat în animale vii. În aprilie, cercetătorii din China au creat embrioni sintetici din celule de maimuță și i-au implantat în pântecele maimuțelor adulte, dintre care câteva au prezentat semnele inițiale ale sarcinii, dar niciunul nu a continuat să se dezvolte după câteva zile. Oamenii de știință spun că nu este clar dacă bariera în calea unei dezvoltări mai avansate este doar una tehnică sau are o cauză biologică fundamentală.