ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cineastul Emir Kusturica a împărtășit publicului francez viziunea sa asupra lumii, a Occidentului și a lumii slave, spunând că speră ca Uniunea Europeană să nu aibă soarta Iugoslaviei.

Potrivit presei franceze, în cadrul întâlnirii, „Rusia-Vest: lumea slavă și lumea occidentală”, Kusturica a răspuns întrebărilor și a vorbit despre Iugoslavia „creată de regi, și nu de popoare”, despre țara sa care a fost un „produs natural al dezvoltării Balcanilor”. Cineastul sârb a mai spus că „croații nu au fost făcuți să locuiască împreună cu sârbii, lucru care a fost folosit împotriva lor de către Statele Unite, NATO și Franța”.

„Sper că Uniunea Europeană nu va sfârși ca Iugoslavia, într-un război civil”, a avertizat Kusturica. 
 
Cineastul a fost numit  la începutul anului consilier al lui Milorad Dodik, reprezentantul sârbilor în președinția tripartită a Bosniei-Herțegovina. Numele cineastului se regăsește în lista de consilieri al politicianului pe pagina online a președinției de la Sarajevo.

Emir Kusturica s-a născut la 24 noiembrie 1954, în Bosnia-Herțegovina, la Sarajevo, și este unul dintre cei mai apreciați cineaști din Europa.  A fost acuzat că este „prea sârb”, iar conaționalii din Bosnia-Herțegovina l-au făcut trădător. A devenit persona non grata după un film în care a ironizat istoria Iugoslaviei. Și-a schimbat religia, din musulman a trecut la ortodoxie. A câștigat de două ori Palme d’Or la Cannes, cu „Tata în călătorie de afaceri" și „Underground", și are în palmares marile premii ale festivalurilor de film de la Veneția și de la Berlin.