ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 Emiratele Arabe Unite (EAU), aliate strategice ale Washingtonului, l-au îndemnat duminică pe președintele nou-ales al SUA, Donald Trump, să adopte mai degrabă 'o strategie globală, decât poziții izolate' asupra diverselor conflicte din Orientul Mijlociu (OM), invitându-l să se implice mai puternic.

„Greutatea și influența Washingtonului rămân mai importante ca niciodată”, a declarat ministrul de stat pentru afaceri externe al EAU, Anwar Gargash, în timpul unei conferințe organizate la Abou Dhabi de Emirates Policy Centre (EPC).


„La opt ani de la angajamentul american tot mai slab în regiune — numeroși sunt cei care cred că acesta a creat un vid dezolant — vom avea, se pare, de așteptat încă un pic înainte ca noile contururi ale abordării dorite de președintele Trump să devină mai clare”, a declarat Anwar Gargash.

Cu toate acestea, a subliniat Gargash, „este esențial să existe mai degrabă o strategie globală, decât poziții izolate asupra problemelor regionale”. „În concluzie, angajamentul american este pozitiv, iar o retragere sau o dezangajare este contraproductivă”, a subliniat acesta.

Potrivit lui Gargash, replierea asupra sa a Washingtonului este „rețeta pentru haosul neîncetat și pentru violență”. Oficialul de la Abou Dhabi a invocat Irakul, Siria și Libia, unde „crizele s-au sustras oricărui control”, ducând la extremism și jihadism.

Ruperea acestui ciclu necesită 'decizii dificile' și 'o acțiune colectivă', a estimat Gargash.

În timpul Administrației Obama, relațiile dintre Washington și țările din Golf s-au răcit, după ce Washingtonul a manifestat o deschidere în direcția Iranului șiit, rival regional al monarhiilor petroliere sunite, pentru a susține acordul internațional asupra programului nuclear iranian.

De asemenea, țările din Golf au văzut cu ochi răi ezitările SUA de a se angaja deschis în războiul împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad, aliat al Teheranului.