ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Gruparea Statul Islamic (SI) a pierdut 95% din teritoriile pe care le-a cucerit în 2014 în Siria și în Irak, a anunțat coaliția antijihadistă condusă de Statele Unite, în urma unei reuniuni în Iordania, relatează AFP.

”SI a pierdut 95% din teritoriile pe care le controla în Irak și în Siria de la constituirea acestei coaliții, în 2014”, a anunțat Brett McGurk, emisarul special american pe lângă coaliția internațională, într-un comunicat publicat în urma acestei reuniuni care a avut loc miercuri seara în Iordania.

”Peste 7,5 milioane de persoane au fost eliberate de (sub controlul) SI”, a subliniat McGurk, citat în acest comunicat.

El a anunțat că afluxul combatanților străini în Siria ”aproape (s-a) oprit” și a adăugat că ”tot mai mulți combatanți sunt arestați la frontiere”.

McGurk a dezvăluit existența ”unei baze de date Interpol cu 43.000 de nume” care le permite țărilor partenere să repereze și să ”aresteze combatanți în cursul controalelor rutiere de rutină sau în timp ce se pregătesc să treacă o frontieră”.

Finanțele SI se află în prezent la cel mai scăzut nivel, a subliniat el, pe de altă parte, adăugând că presiunea continuă să crească asupra grupării jihadiste.

”Exercităm o presiune simultană asupra SI pe teren și în spațiul cibernetic”, unde lupta vizează ”propaganda teroristă”.

Oficialul american a îndemnat totodată la o ”consolidare a cooperării și securității la frontiere, a securității aviației, sancțiunilor financiare și a împărtășirii informațiilor”, cu scopul de a ”împiedica SI comită atacuri în țăirle noastre”.

În 2014, în urma unei ascensiuni fulgerătoare, jihadiștii au cucerit aproape jumătate din teritoriul Siriei și aproape o treime din teritoriul irakian. Ei au proclamat un ”califat” în această zonă, peste frontiera dintre cele două țări.

Trei ani mai târziu, Statul Islamic a pierdut aproape teritoriile asupra cărora deținea controlul.