ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că Uniunea Europeană rămâne un proiect incomplet și că vor fi necesare noi tratate care să crească gradul de coeziune între zona euro și celelalte state ale blocului comunitar, potrivit site-ului agenției de presă Reuters.

 Într-un interviu acordat publicației Ouest France, președintele francez, un susținător al proiectului european, a afirmat că Germania a beneficiat de disfuncționalitatea zonei euro.

Macron a cerut recent ca zona euro să aibă un singur ministru de finanțe și un buget comun. Această propunere a fost privită cu scepticism de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, existând suspiciunea că germanii ar urma să plătească datoriile zonei euro. Însă președintele francez a afirmat că nu dorește ca datoriile naționale să se transforme în datoriile tuturor statelor din zona euro.

„Nu am reproșat Germaniei că este prea competitivă", a declarat Macron, în interviul publicat joi. „Dar o parte a competitivității germane se datorează disfuncționalităților zonei euro și slăbiciunilor celorlalte economii", a adăugat Macron.

„Germania are o economie puternică, dar are deficiențe demografice și dezechilibre economice în comerțul cu vecinii ei. Ea are responsabilitatea de a da zonei euro viitorul pe care îl merită", a continuat președintele francez.

Emmanuel Macron este de părere că Germania, care are un surplus bugetar, trebuie să fie parte a resuscitării investițiilor publice și private din Europa.

Întrebat dacă Europa se poate baza pe președintele Statelor Unite, Donald Trump, Macron a susținut că UE are nevoie de SUA. Președintele Franței a adăugat că vrea să îl determine pe Trump, care va sosi joi în Franța, să își schimbe atitudinea în ceea ce privește schimbările climatice.