ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


François Hollande i-a predat duminică ștafeta lui Emmanuel Macron în funcția de președinte al Franței în cadrul unei ceremonii oficiale și a părăsit apoi Palatul Elysee, în aplauzele invitaților și ale mulțimii adunate în fața reședinței prezidențiale, relatează AFP, transmite Agerpres.

Așa cum prevede protocolul, François Hollande l-a întâmpinat pe Emmanuel Macron la Palatul Elysee, după care au avut o discuție privată, ca parte a ceremoniei de predare a puterii.

Noul șef al statului, cel mai tânăr ales vreodată în Franța, l-a însoțit la final pe Hollande până la mașină, după care a reintrat în Palatul Elysee ținându-se de mână cu soția sa Brigitte, în vârstă de 64 de ani. 

Președintele Franței are cele mai mari puteri: numește premierul, alături de el alcătuiește echipa guvernamentală,  poate să dizolve parlamentul, este autoritatea supremă în materie de coduri nucleare.
 
"Astăzi, în această duminică, 14 mai, și în acest moment precis vă preluați funcțiile. Vă transmitem cele mai sincere felicitări", a declarat președintele Consiliului Constituțional, Laurent Fabius, după ce a reamintit rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în cadrul cărora Macron a obținut 66,10% din voturi în fața contracandidatei Marine Le Pen (Frontul Național, 33,90% din voturi). 
 
Europa și lumea întreagă au nevoie mai mult decât oricând de Franța, a declarat noul președinte francez Emmanuel Macron în primul său discurs ca șef de stat, adăugând că va restaura poziția în plan global a Franței, informează Mediafax.ro.
 
„Lumea are nevoie de ceea ce francezii au predicat mereu. De mai multe decenii Franța s-a îndoit de ea însăși", a declarat cel de-al 25-lea și cel mai tânăr președinte al Republicii franceze.
„Mandatul meu le va da francezilor înapoi încrederea să creadă în ei", a mai afirmat Macron, care a adăugat că va convinge lumea că „puterea Franței nu este în declin, ci este este calea să renască”.


Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews