ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, a denunțat, marți, la sediul din Geneva al Organizației Mondiale a Muncii (OIM), derivele „capitalismului devenit nebun”, promovat de instituții precum Fondul Monetar Internațional (FMI) sau Organizația Mondială a Comerțului (OMC), care privilegiază politicile de ajustare economică în detrimentul drepturilor sociale, informează Agerpres

„Ceva nu mai merge în acest capitalism de care profită din ce în ce mai mult numai unii. Nu vreau să mai considerăm că subiectul ajustării economice și al datoriei prevalează în fața drepturilor sociale”, a atras atenția Emmanuel Macron.

„Atunci când poporul nu-și mai găsește partea sa de progres, el poate fi atras de autoritarism, care spune: democrația nu vă mai protejează împotriva inegalităților acestui capitalism devenit nebun, deci vom face ziduri, frontiere, vom ieși din multilateralism”, a continuat președintele francez, atenționând că „criza prin care trecem poate conduce la dezagregarea democrațiilor”.

În viziunea lui Emmanuel Macron, soluția ar putea fi revenirea la o „economie socială de piață în care fiecare să-și găsească partea”, în locul unei „captări a bogăției numai de câțiva”, prin care „hrănim extremele”, potrivit acestuia. Președintele francez a pledat pentru crearea unei „ordini publice sociale”, care să asigure un salariu minim pe economie în cadrul UE, și pentru constituirea unui „fond pentru impact social și de mediu” în cadrul G7 (grupul țărilor puternic industrializate: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și S.U.A.).