Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, a denunțat, marți, la sediul din Geneva al Organizației Mondiale a Muncii (OIM), derivele „capitalismului devenit nebun”, promovat de instituții precum Fondul Monetar Internațional (FMI) sau Organizația Mondială a Comerțului (OMC), care privilegiază politicile de ajustare economică în detrimentul drepturilor sociale, informează Agerpres

„Ceva nu mai merge în acest capitalism de care profită din ce în ce mai mult numai unii. Nu vreau să mai considerăm că subiectul ajustării economice și al datoriei prevalează în fața drepturilor sociale”, a atras atenția Emmanuel Macron.

„Atunci când poporul nu-și mai găsește partea sa de progres, el poate fi atras de autoritarism, care spune: democrația nu vă mai protejează împotriva inegalităților acestui capitalism devenit nebun, deci vom face ziduri, frontiere, vom ieși din multilateralism”, a continuat președintele francez, atenționând că „criza prin care trecem poate conduce la dezagregarea democrațiilor”.

În viziunea lui Emmanuel Macron, soluția ar putea fi revenirea la o „economie socială de piață în care fiecare să-și găsească partea”, în locul unei „captări a bogăției numai de câțiva”, prin care „hrănim extremele”, potrivit acestuia. Președintele francez a pledat pentru crearea unei „ordini publice sociale”, care să asigure un salariu minim pe economie în cadrul UE, și pentru constituirea unui „fond pentru impact social și de mediu” în cadrul G7 (grupul țărilor puternic industrializate: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și S.U.A.).

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews