Deși Franța a suspendat serviciul militar obligatoriu în urmă cu aproape 20 de ani, un grup de lucru creat de președintele Emmanuel Macron propune un serviciu național de o lună pentru toți tinerii francezi începând de la 16 ani, informează Radio Canada, citând săptămânalul Journal du Dimanche (JDD).
 
O parte din această perioadă obligatorie ar putea fi efectuată în condiții de internat, potrivit săptămânalului citat, și ar urma să fie consacrată activităților sportive, învățării noțiunilor elementare de acordare a primului ajutor și formării reflexelor în caz de situații de criză, precum și transmiterii valorilor civice și republicane, a subliniat generalul Daniel Menaouine, responsabil de acest raport.

În cursul lunii mai, dezbateri cu privire la acest subiect vor fi lansate de Palatul Elysee, menționează JDD. Tot atunci și președintele Emmanuel Macron urmează să se exprime cu privire la această temă. O consultare în rândul tinerilor francezi ar putea avea loc de asemenea. 

O astfel de măsură a fost evaluată recent între 2,4 și 3,1 miliarde de euro pentru statul francez, potrivit diferitelor scenarii. 

Această idee este una din promisiunile de campanie ale lui Emmanuel Macron, fost ministru în guvernul președintelui François Hollande.