Președintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat luni că vede pentru „prima dată o complicitate între naționaliști și interesele străine” pentru dezmembrarea Europei, vizându-l pe cel pe care el il numește „lobbyistul Steve Bannon”, „apropiat puterii americane”, precum și pe ruși, care „nu au fost niciodată atât de intruzivi”, relatează AFP potrivit Agerpres.
 
„Nu pot fi decât tulburat. Nu trebuie să fim naivi. Dar nu confund statele și anumiți indivizi, deși grupurile de influență americane sau oligarhii ruși afișează relații apropiate cu guvernele„, a adăugat Emmanuel Macron într-un interviu acordat presei regionale franceze. 

Alegerile organizate de la 23 la 26 mai în cele 28 de țări ale UE sunt „cele mai importante din 1979 pentru că Uniunea se află în fața unui risc existențial”, a afirmat șeful statului francez. 

Conservatorii eurosceptici intenționează să obțină un rezultat confortabil la aceste alegeri destinate să reînnoiască Parlamentul European. 

Estimările anunță 173 de deputați aleși sub culorile acestor formațiuni, față de 154 în PE actual, rezultat după alegerile din 2014, dintr-un total de 751 de locuri. 

„Este dușman al Europei cine nu crede în viitorul ei. Naționaliștii care doresc să o divizeze sunt primii săi dușmani”, a afirmat președintele francez.
 
Emmanuel Macron a denunțat „o complicitate între naționaliști și interesele străine, al căror obiectiv este dezmembrarea Europei”, referindu-se la influența lui Steve Bannon, fost consilier al lui Donald Trump, și finanțările rusești pentru „partidele extremiste”. 
 
Luni, în cursul unui miting electoral, premierul francez, Edouard Philippe, a criticat sprijinul acordat de Steve Bannon lui Marine Le Pen, șefa extremei dreapta franceze. 

Pentru Emmanuel Macron, „rușii și ceilalți nu au fost niciodată atât de intruzivi pentru a finanța, a ajuta partidele extremiste”. „Nu pot fi decât tulburat. Nu trebuie să fim naivi”, a adăugat el. 

„Dar nu confund statele și anumiți indivizi, deși grupurile de influență americane sau oligarhii ruși afișează relații apropiate cu guvernele”, a nuanțat președintele Franței. 

Emmanuel Macron dorește după alegeri organizarea unei „Convenții fondatoare europene” unde „șefii de stat și de guvern, cu noul executiv și responsabilii PE, împreună cu cetățenii, să își acorde timp ca să definească strategia Europei pentru următorii cinci ani, inclusiv schimbarea tratatelor”.

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews