ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Europa ar trebui să gândească în afara dictatelor NATO și să restabilească relațiile cu Rusia, a subliniat președintele francez Emmanuel Macron, solicitând o „dezbatere strategică” cu Moscova asupra domeniilor de interes reciproc.

Este necesar ca Europa să dialogheze cu Rusia, care trebuie, la rândul ei, „să facă eforturi”, a afirmat Macron, într-un interviu acordat canalului public de televiziune elvețian RTS, transmite AFP potrivit Agerpres.

„Europa, în această ordine multilaterală pe care o susțin, are nevoie să reconstruiască o nouă gramatică a încrederii și securității cu Rusia și nu trebuie ca acest lucru să se întâmple doar prin intermediul Alianței Nord-Atlantice„, a apreciat șeful statului francez. 

„A fost un gest militar, nu putem pretinde că nu s-a întâmplat nimic”, a mai afirmat Macron, făcând referire la anexarea Crimeii de către Rusia. În opinia sa, „fără un progres clar și palpabil în procesul Minsk (în vederea încetării luptelor din estul Ucrainei), „nu poate avea loc o reformă a G8”, care a redevenit G7, fără Rusia, după anexare. 

„Dar trebuie să aibă loc o discuție strategică. De aceea săptămâna aceasta voi avea din nou o discuție lungă cu Vladimir Putin, în calitate atât de președinte al Franței cât și al G7”, a precizat Emmanuel Macron.

După ce a devenit președintele Franței, Macron și-a anunțat planurile ambițioase de a crea o forță militară comună a UE - o adevărată „armată europeană” - pentru a asigura securitatea continentului. Inițiativa lui Macron se izbește de criticile președintelui american Donald Trump, care vrea ca statele membre NATO să plătească mai mult pentru „umbrela” de securitate americană.