Europa ar trebui să gândească în afara dictatelor NATO și să restabilească relațiile cu Rusia, a subliniat președintele francez Emmanuel Macron, solicitând o „dezbatere strategică” cu Moscova asupra domeniilor de interes reciproc.

Este necesar ca Europa să dialogheze cu Rusia, care trebuie, la rândul ei, „să facă eforturi”, a afirmat Macron, într-un interviu acordat canalului public de televiziune elvețian RTS, transmite AFP potrivit Agerpres.

„Europa, în această ordine multilaterală pe care o susțin, are nevoie să reconstruiască o nouă gramatică a încrederii și securității cu Rusia și nu trebuie ca acest lucru să se întâmple doar prin intermediul Alianței Nord-Atlantice„, a apreciat șeful statului francez. 

„A fost un gest militar, nu putem pretinde că nu s-a întâmplat nimic”, a mai afirmat Macron, făcând referire la anexarea Crimeii de către Rusia. În opinia sa, „fără un progres clar și palpabil în procesul Minsk (în vederea încetării luptelor din estul Ucrainei), „nu poate avea loc o reformă a G8”, care a redevenit G7, fără Rusia, după anexare. 

„Dar trebuie să aibă loc o discuție strategică. De aceea săptămâna aceasta voi avea din nou o discuție lungă cu Vladimir Putin, în calitate atât de președinte al Franței cât și al G7”, a precizat Emmanuel Macron.

După ce a devenit președintele Franței, Macron și-a anunțat planurile ambițioase de a crea o forță militară comună a UE - o adevărată „armată europeană” - pentru a asigura securitatea continentului. Inițiativa lui Macron se izbește de criticile președintelui american Donald Trump, care vrea ca statele membre NATO să plătească mai mult pentru „umbrela” de securitate americană.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews