ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alianța electorală REM-Modem (liberal-socială) a președintelui francez Emmanuel Macron a obținut majoritatea absolută în Adunarea Națională, în urma celui de-al doilea tur al scrutinului parlamentar, potrivit primelor proiecții din partea Kantar Sofres-Onepoint, citate de Le Figaro.

 Alianța Republica în Mișcare (REM)-Modem obține astfel 360 de locuri în Adunarea Națională, în urma primelor exit-poll-uri.

Liderul dreptei, Marine Le Pen, a obținut un loc în parlamentul francez, însă principalii săi aliați Florian Philippot și Gilbert Collard au fost privați de un fotoliu de parlamentar, informează Reuters.

 Pe de altă parte, Louis Aliot, un politicial francez, aliat al lui Le Pen și vicepreședinte al Frontului Național a obținut, la rândul său, un loc în parlament.

Conform primelor estimări, prezența la vot a fost de doar 42% dintre cei așteptați, adică doar 20 de milioane de persoane dintre cele 47 de milioane înregistrate la vot.

Deputații din Adunarea Națională sunt aleși prin sistem electoral majoritar uninominal în două tururi de scrutin, alegerile desfășurându-se în cele 577 de circumscripții electorale din Franța, 539 de circumscripții se află în Franța metropolitană, 27 sunt în departamente și teritoriile de peste mări și 11 sunt pentru cetățenii francezi care trăiesc în străinătate.