ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cele din urmă, linia impusă de președintele francez a avut prioritate: Franța va fixa vârsta legală pentru consimțământ sexual la 15 ani. Dacă un adult va întreține raporturi sexuale cu cineva sub această vârstă va fi considerat viol. 
 
Pentru unii, decizia guvernului - care în zilele următoare va aproba noua lege, ce face parte dintr-un pachet mai mare de acte normative care au ca scop lupta împotriva violenței sexuale și a hărțuirii - urmează linia trasată de președintele Emmanuel Macron. A cărui poveste de dragoste cu actuala Primă Doamnă a Franței, Brigitte, este arhicunoscută: Emmanuel Macron era elev de liceu și avea doar 15 ani  când s-a îndrăgostit de profesoara sa, de 24 de ani, scrie Il Giornale.

După îndelungi dezbateri și controverse, guvernul francez a stabilit marți că vârsta consimțământului sexual este de 15 ani. Orice act sexual sub această vârstă va fi considerat „atac sexual” sau „viol”. Ministrul pentru Egalitatea de Șanse, Marlène Schiappa, s-a aliniat astfel directivei șefului statului, și acceptului dat de șapte experți, printre care s-au numărat avocați, medici și psihologi, numiți de guvern pentru a-și exprima opinia. 

Decizia guvernului vine însă în ciuda dezacordului exprimat Procuratura din Paris și de Înaltul Consiliu pentru egalitate între bărbați și femei, care au susținut că vârsta pentru consens sexual ar trebui să fie de13 ani.

Măsura adoptată de guvern, care urmează să fie supusă dezbaterii Parlamentului, vine în urma unor cazuri celebre în Franța, în care doi bărbați au fost acuzați că au întreținut relații sexuale cu fete în vârstă de 11 ani. Cei doi nu au putut fi condamnați pentru viol deoarece nu s-a demonstrat că au existat „amenințări, violențe, forțări sau luare prin surprindere”.

Legislația  franceză actuală prevede însă că, dacă nu există dovezi privind violență sau o forțare, persoanele pot fi acuzate doar de act sexual cu un minor, nu și de viol, iar  pedeapsa maximă pentru această infracțiune este de cinci ani de închisoare și amendă de 75.000 de euro.  Sentințele sunt similare atât pentru agresiunea sexuală față de un minor, cât și față de un adult, dar cele pentru viol implică pedepse mult mai dure.