ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O mamă divorțată, cetățeană britanică, riscă până la doi ani de închisoare și 50 mii de lire sterline amendă (58 mii de euro) în Dubai, după ce a fost reținută în legătură cu remarci insultătoare pe care le-ar fi făcut în 2016 pe Facebook la adresa noii soții a fostului ei bărbat, informează EuroNews

Laleh Sharavesh, în vârstă de 55 de ani, a numit-o pe Samah Al Hammadi „iapă” pe Facebook, după ce a fost surprinsă să afle că tunisianca de 42 de ani se măritase cu Pedro, fostul ei soț vreme de 18 ani, la scurt timp după ce acesta a primit actele de divorț.

Potrivit „Detained in Dubai” (Deținut în Dubai), grup de apărare a drepturilor omului, Sharavesh a fost arestată pe aeroportul din Dubai pe 10 martie după un zbor spre Emiratele Arabe Unite împreună cu fiica ei de 14 ani, Paris, cu care dorea să participe la înmormântarea fostului soț, care murise în urma unui atac de cord.

Conform legilor privind criminalitate informatică din Dubai, persoanele care vizitează statul deșertic pot fi usturător amendate și întemnițate pentru postări făcute în social media chiar anterior vizitării Dubaiului. Se presupune că Sharavesh, care trăise în Emiratele Arabe Unite vreme de 8 luni, a fost arestată ca urmare a unei plângeri din partea noii soții a fostului ei bărbat.

Grupul de conștientizare „Deținut în Dubai” susține că afirmațiile ofensatoare  au fost făcute în limba persană. Se spune că Sharavesh ar fi scris "m-ai părăsit pentru această iapă” și "te-ai căsătorit cu o iapă, idiotule”.  Aceasta recunoaște că a „reacționat urât” și că „a izbucnit”, însă pe motiv că era supărată și rănită  după ce aflase despre recăsătorirea fostului ei soț văzând pe Facebook fotografii de la nuntă.

Poliția a eliberat-o pe cauțiune alături de fiica ei, însă, deși aceasta din urmă a fost trimisă înapoi la Londra și trăiește de atunci la rude, femeia de 55 de ani nu are permisiune să părăsească Dubaiul. Sharavesh, care pretinde că și-a pierdut locul de muncă și are datorii din cauza facturilor la hotel, urmează să se prezinte joi în instanță.
 Reprezentanții „Deținut în Dubai” care au vorbit cu Laleh Sharavesh și o apără la proces, caracterizează experiența familiei sale drept „sfâșietoare” și afirmă că au atenționat Guvernul Britanic că informarea și consilierea turistică desfășurată de acesta lasă de dorit.

„Când Emiratele Arabe Unite au introdus legi privitoare la criminalitatea informatică, au transformat aproape toți vizitatorii în infractori. Cei care vizitează Dubaiul sunt pe bună dreptate în necunoștință de cauză legat de faptul că riscă închisoare pentru o postare făcută pe Facebook sau Twitter din afara jurisdicției Emiratelor Arabe Unite și cu mulți ani în urmă”, a declarat Radha Stirling, director executiv al organizației, „Deținut în Dubai”.

Gruparea face apel la șeicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, conducătorul Dubaiului și prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite, să solicite eliberarea britanicei Laleh Sharavesh, și cere Regatului Unit să facă presiuni diplomatice.

Morala publică și legislația deosebit de stricte din Emiratele Arabe Unite au mai făcut victime printre cetățenii străini, ca de exemplu cazul britanicului Jamie Harron din Stirling care, în 2017, fusese acuzat de indecență publică, acuzații ulterior retrase, după ce atinsese din greșeală pe un alt bărbat pentru a evita vărsarea unei băuturi într-un bar. În noiembrie 2018, studentul britanic Matthew Hedges a fost grațiat de autoritățile din Emiratele Arabe Unite după ce fusese condamnat la închisoare pentru spionaj, acesta susținând că nu a făcut decât cercetări academice.