ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe fondul undelor de șoc economice provocate de epidemia cu coronavirus, moneda unică europeană, simbolul cel mai vizibil al unității Europei, este pe punctul de a se prăbuși, scrie EVZ.

Zona Euro – o uniune monetară de 19 state, din cele 27 ale UE – nu este zguduită doar de perspectiva unei recesiuni profunde și de durată. Țările din Nordul și din Sudul Europei se ceartă pe seama unui eventual ajutor financiar pentru Italia și Spania, a treia și a patra economie a UE, țări care au fost în mod deosebit atinse de epidemie, arată o analiză a Gatestone Institute, realizată de Soeren Kern.

Pe 13 martie, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a respins apelurile Italiei pentru un sprijin financiar care să o ajute să facă față crizei de coronavirus. După ce comentariile lui Lagarde au zguduit piețele finaciare, aceasta a revenit și a declarat că BCE este „din plin hotărâtă să evite orice ruptură într-un moment dificil pentru Zona Euro”.

Președintele italian Sergio Mattarella a răspuns că Italia are dreptul de a se aștepta la un gest de solidaritate din afară, în loc de piedici.

Pe 18 martie, BCE anunța că, pentru a calma piețele, va cheltui 750 de miliarde de euro pentru a cumpăra obligațiuni emise de guvernele naționale.

Lagarde a postat pe Twitter: „Vremurile extraordinare au nevoie de o acțiune extraordinară. Nu există limite în ceea ce privește angajamentul nostru pentru Euro.”

Larry Elliott, redactor economic la The Guardian, a scris că anunțul BCE dovedește că, fără un sprijin amplu, Zona Euro este în pericol să se prăbușească:

„Situația este extrem de periculoasă – atât pe plan economic cât și politic – așa cum nu a fost nici când spirala bondurilor italiene și spaniole a determinat discursul „whatever it takes”  din 2012 al lui Mario Draghi (fostul președinte al BCE). Cu oameni murind cu miile, cu frontiere care se închid și cu activitatea în colaps, întregul proiect european este în pericol.”
 
Citiți articolul integral AICI.