Virusul Ebola a reapărut în Congo. Există deja 27 de morți. Autoritățile  sanitare se tem că nu vor putea să oprească evoluția focarului, informează Francetvinfo.fr.

Epidemia se întinde pe o zonă uriașă de-a lungul fluviului Congo. Ebola amenință Mbamdaka, un oraș din Republica Democratică Congo cu 1,5 milioane de locuitori. Persoanele atinse de virus sunt tratate în centre medicale. 

Virusul este foarte periculos și poate fi transmis printr-o simplă atingere. Primele simptome sunt durerile de cap și vărsăturile. Moartea se poate instala foarte repede. Pentru a se proteja, cei din serviciul medical folosesc combinezoane speciale. 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) informează că de la declanșarea focarului, la 8 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri de Ebola, precizează și BBC

Izolarea pacienților cu Ebola este principala modalitate de a menține epidemia sub control. Dar rudele unor pacienți au venit la centrul medical, care este coordonat de Medecins Sans Frontieres (MSF), și au cerut să-i ducă pe bolnavi să moară acasă, a declarat un oficial al OMS pentru BBC.

Personalul MSF a făcut eforturi pentru a convinge pacienții să nu plece și să continue tratamentul, dar „spitalizarea forțată nu reprezintă soluția pentru această epidemie, acceptul pacienților fiind esențial”, precizează MSF, într-un comunicat.

Cea mai mare urgență este vaccinarea, relatează jurnaliștii francezi. Un vaccin experimental a fost produs după epidemia din Africa de Vest, care a ucis peste 11.300 de persoane, între 2014 – 2016. 

În Congo, săptămâna acesta a început o campanie de vaccinare cu vaccinul experimental, din care OMS a trimis 8.000 de doze. Dar, pentru a lupta împotriva Ebola, autoritățile trebuie să-i convingă și pe oameni. Mulți dintre ei rămân insensibili la avertismente și spun că nu au încredere în medicamentele ce provin din străinătate. 

 
În standurile pieței centrale din Mbandaka, obiceiurile alimentare nu s-au schimbat. Se vinde în continuare și carne de maimuță, chiar dacă, într-o vreme, aceasta era suspectată de transmiterea virusului. 

Următoarele săptămâni vor fi cruciale pentru stoparea Ebola, susțin jurnaliștii de la Francetvinfo.fr.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews