ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Suedia a devenit subiect de presă în întreaga lume cu modul diferit în care a ales să gestioneze epidemia de coronavirus. Aici, guvernul le-a recomandat oamenilor să se spele des și bine pe mâini și să păstreze distanța socială. Majoritatea măsurilor adoptate, însă, nu sunt obligatorii. La fel ca în multe alte state, și aici au fost interzise vizitele în centrele de îngrijire, ca măsură de prevenție, dar aceasta este una dintre puținele măsuri restrictive impuse de statul suedez.
 
Între timp, Anders Tegnell, arhitectul planului de răspuns la criză, a declarat că o carantină totală probabil n-ar fi salvat vieți în această țară, deoarece majoritatea cazurilor de COVID-19 au fost înregistrate în aziluri, unde vizitele sunt oricum interzise.Barurile și restaurantele din Suedia în care nu se respectă distanțarea socială ar putea fi închise.
 
Vineri, guvernul suedez a solicitat autorităților locale să îi raporteze măsura în care restaurantele și cafenelele urmează recomandările Autorității de Sănătate Publică, potrivit Newsweek. „Am primit informații îngrijorătoare conform cărora în unele restaurante se ia masa în aer liber și e și aglomerat. Vreau să fiu extrem de clar. Nu vreau să văd astfel de restaurante în Stockholm”, a subliniat ministrul de Interne, Mikael Damberg.

Declarațiile ministrului vin în contextul în care epidemiologul Anders Tegnell, considerat arhitectul planului suedez de răspuns la epidemia de coronavirus, a declarat că e „greu de înțeles” cum ar fi putut carantinarea totală să oprească răspândirea COVID-19 în aziluri.

Tegnell a declarat că Suedia ar putea face față mai bine unui al doilea val de infectări decât alte state, deoarece măsurile lejere adoptate aici pot fi păstrate mai mult timp decât cele draconice luate de celelalte țări.

De altfel, guvernul Suediei a spus în mod repetat că recomandările sunt de preferat în locul măsurilor impuse, căci oamenii sunt dispuși să le respecte pentru o perioadă mai lungă de timp.

„Putem continua în ritmul ăsta mult timp de acum încolo, căci școlile noastre au rămas deschise, cei mai mulți dintre oameni sunt în continuare activi chiar dacă, ce-i drept, adaptat situației.  Și dacă, după cum se vede, vom avea în toamnă un al doilea val cu multe cazuri, vom putea lejer să facem ce facem și azi”, a explicat epidemiologul.Anders Tegnell a mai precizat că Suedia a trecut de vârful epidemiei, iar asta înseamnă că e posibil ca 20% din locuitorii capitalei să fi avut virusul: „Cred că am ajuns la un nivel de imunizare, dacă îmi aduc aminte corect, undeva între 15 și 20% din populația Stockholmului. Asta nu înseamnă că am ajuns la ceea ce se numește imunizare de turmă. Pe de altă parte, cu siguranță va afecta rata de reproducere a virusului și va limita răspândirea acestuia”.

În schimb, Organizația Mondială a Sănătății a susținut că nu este clar deocamdată dacă oamenii care au contractat virusul au și devenit imuni.

Totuși, Tegnell argumentează că testele făcute în Suedia au arătat că mulți dintre cei infectați au dezvoltat anticorpi, care îi vor ajuta în eventualitatea în care virusul se va întoarce: „Știm foarte puține despre imunizarea în fața acestei boli, dar majoritatea experților din Suedia sunt de acord că un fel de imunitate tot vom avea”. 

Imunitatea de turmă este atinsă în momentul în care atât de mulți oameni devin imuni, încât chiar și cei încă susceptibili sunt protejați, pentru că virusul nu se mai răspândește.