ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Epifanie, primatul grupării „Biserica Ortodoxă din Ucraina”, a mai făcut o declarație șocantă, după ce, în urmă cu câteva zile, a spus că Sfântul Apostol Andrei este fondatorul grupării schismatice – care, de fapt, a fost înființată în 15 decembrie 2018, cu sprijinul și sub supravegherea Patriarhiei Constantinopolului.

Conducătorul acestei grupări nerecunoscute de nicio biserică autocefală în afară de cea care creat-o a postat pe Facebook un comentariu laudativ despre Legea privind folosirea obligatorie a limbii ucrainene, pe care a numit-o „mult-așteptată”.

Legea a intrat în vigoare în 16 iulie, deși a fost extrem de criticată de toate minoritățile din Ucraina, pentru că restrânge foarte mult dreptul la folosirea limbii materne, existent până în prezent. Inclusiv bisericile vor fi afectate. 
 
Laudele vin în contextul în care în Ucraina se știe foarte bine că, atunci când legea a fost dezbătută, toate minoritățile au protestat și au cerut garanții că li se va respecta identitatea lingvistică, dar nu au primit. 
 
Minoritățile au solicitat includerea în lege a unui paragraf care să garanteze respectarea identității lingvistice: „Statutul limbii ucrainene ca limbă de stat nu poate să fie un temei pentru încălcarea drepturilor lingvistice sau ale necesităților lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale”. Paragraful nu a fost acceptat.
 
Epifanie și alți clerici din gruparea schismatică i-au chemat în mai multe rânduri pe preoții români din Ucraina să li se alăture, asigurându-i că îi vor lăsa să slujească în limba română. Dar niciun preot român nu a trecut din Biserica canonică la gruparea lui Epifanie. Acest lucru s-a întâmplat nu numai din cauza necanonicității schismaticilor, ci și pentru că preoții români nu au avut încredere în promisiunile făcute că vor fi lăsați să slujească în românește.
 
Poziția adoptată acum de Epifanie arată că neîncrederea lor a fost justificată. Laudele pe care astăzi gruparea schismatică le aduce acestei legi îi vor determina pe români să se ferească și în viitor de ofertele care se dovedesc mincinoase ale acestei grupări.
 
Legea a fost promulgată de către fostul președinte, Petro Poroșenko, care a pierdut alegerile în mod categoric, mai ales din cauza corupției care s-a generalizat în timpul mandatului său. Fostul președinte este și cel care a negociat cu Patriarhul Bartolomeu înființarea și acordarea de către acesta a Tomosului pentru gruparea schismatică „Biserica Ortodoxă din Ucraina”.
 
Epifanie a declarat că legea privind limba de stat îi va ajuta pe cetățeni, întrucât oamenii se apropie mai mult de Dumnezeu când se roagă în limba lor. Or, această lege duce exact la situația contrară, căci minoritățile nu se vor putea ruga în limba lor!

În subtextul acestei declarații se află refuzul statului ucrainean de a recunoaște că românii și alte minorități au locul lor istoric și legitim în Ucraina. Dintre cele circa 45 de milioane de cetățeni ucraineni, 67% declară ucraineana ca fiind limbă maternă, 30% rusa, iar 3% româna, tătara, maghiara sau poloneza.

Românii din Regiunea Cernăuți au solicitat recunoașterea lor ca „popor autohton” în Ucraina, așa cum erau considerați tătarii din Crimeea.

Solicitarea românilor, care nu a fost aprobată, se bazează pe faptul că Bucovina (de la Suceava la Nistru) a fost ruptă din Moldova și dată Austriei de Imperiul Otoman în 1774–1775, împotriva voinței locuitorilor ei. Voievodul Moldovei de atunci, Grigore Ghica al III-lea, a fost ucis pentru că a protestat împotriva ruperii Bucovinei din Moldova. Bucovina a revenit la România la Marea Unire din 1918. În urma Pactului Ribbentrop–Molotov, URSS a anexat în 1940 nordul Bucovinei, actuala Regiune Cernăuți. Așadar, românii din Regiunea Cernăuți se află pe acele locuri cel puțin din momentul formării statului politic Moldova, cu mai bine de 600 de ani în urmă. Prima atestare a Cernăuțiului datează din 1408, fiind făcută de Alexandru cel Bun. De ce să renunțe românii din Cernăuți la limba lor?

Chiar și în perioada URSS-ului, statutul limbii române în Regiunea Cernăuți era mai bun decât cel de azi. În Regiunea Cernăuți, unde erau 144 de școli românești în 1945, în 1991 rămăseseră 91, iar din 2018 au rămas doar 62, urmând să fie toate închise până în 2023. În Regiunea Odesa, din 62 de școli în 1945, la căderea comunismului mai erau 18, iar azi sunt doar două cu predare integrală în română.