ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Episcopul Macarie al Europei de Nord a împlinit joi, 9 mai, frumoasa vârstă de 42 de ani. Într-un mesaj publicat pe pagina Episcopiei Scandinaviei, ierarhul și-a exprimat, de la Stockholm, gândurile de recunoștință față de Pronia dumnezeiască și de mulțumire față de părinții săi trupești, dar și față de credincioșii care i-au transmis urări de „La mulți ani". 

Totodată, „episcopul pelerin Macarie" a pus în centrul mesajului său familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie și pe educația creștinească a copiilor, care reprezintă viitorul: "Suntem cu gândul la toți cei care își călesc sufletele în acest cuptor al lămuririi care este căsnicia. Mare și nobilă este această instituție! Laborator în care se dobândește jertfelnicia, răbdarea, buna înțelegere, blândețea și, desigur, dragostea cea întru Hristos. Se cuvine, așadar, să cinstim și să prețuim instituția căsătoriei și să o păzim de cei care vor să o strice!", afirmase ierarhul într-un mesaj anterior, pe care îl citează în cuvântarea de mulțumire cu ocazia sărbătoririi zilei sale de naștere. 

„Dau slavă Preamilostivului Dumnezeu că a adăugat încă un an viețuirii mele pe acest pământ și nădăjduiesc, din toată inima, ca pentru rugăciunile voastre să fie aceasta spre adăugirea milei, iar nu a mustrării. Folosesc acest prilej pentru a aduce mare mulțămită tuturor celor care mi-au adresat urări pentru împlinirea vârstei de 42 de ani și transmit, totodată, un gând de pace, bucurie și binecuvântare pentru toți. Transmit, de asemenea, aceste minunate mărturii de primăvară sufletească, îmbrățișându-vă pe toți, de la mic la mare, cu brațele fierbinți ale rugăciunii, însă și pe copilașii care au „ținut” strana la Liturghia din biserica din satul meu natal Spermezeu, de la poalele Țibleșului, unde am fost de curând, dându-mi nădejdi că, iată, mai există sat viu în România! La acest popas aniversar, le mulțumesc, de asemenea, cu nesfârșită intensitate lăuntrică, și părinților mei, Vasile și Ana, care au împlinit de curând 60 de ani de căsătorie, pe care îi cinstesc și cărora le sărut mâinile cele muncite și iubitoare care ne-au îngrijit pe noi! Iată, aici sunt cei pentru care răspundem înaintea lui Dumnezeu și a neamului: părinții, căci sunt trecutul și moștenirea noastră, și copiii, care sunt viitorul nostru! Să ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne ajute să-i prețuim, să-i ocrotim și să-i încredințăm lui Hristos, spre mântuirea lor și a noastră!", a îndemnat Episcopul Macarie Drăgoi în mesajul de mulțumire exprimat cu prilejul împlinirii vârstei de 42 de ani.

Marius Dan, viitorul Episcop Macarie, s-a născut la data de 9 mai 1977, în localitatea Căianu Mic, din părinții Vasile și Ana, originari din Spermezeu, județul Bistrița-Năsăud. 

Pe 23 iunie 2003 a fost tuns în monahism la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia de către Arhiepiscopul Andrei al Alba Iuliei, fiind hirotonit ierodiacon pe 24 iunie 2003. Pe 6 ianuarie 2004 a fost hirotonit ieromonah de către Arhiepiscopul Alba Iuliei, în Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, îndeplinind ascultările de preparator și duhovnic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Pe 24 aprilie 2005 a fost hirotesit protosinghel de către Mitropolitul Bartolomeu Anania și numit eclesiarh al Catedralei mitropolitane și profesor-duhovnic la Seminarul Teologic Liceal Otodox din Cluj-Napoca. Pe 16 martie 2008 a fost hirotesit arhimandrit de către Mitropolitul Bartolomeu Anania în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca. Pe 5 martie 2008 a fost ales Episcop al nou-înființatei Episcopii Ortodoxe Române a Europei de Nord de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române. 

În perioada 2008-2016, a întemeiat primele parohii românești din Danemarca și Norvegia, iar, în Suedia, alte noi parohii, adăugate celor trei vechi parohii, întemeiate în 1971. În 2014 a întemeiat prima mănăstire românească din Danemarca, la Ikast, cu hramul „Sfinții Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob de la Neamț”, iar în 2015 a încheiat ridicarea bisericii de lemn cu hramul „Sfinții Martiri Năsăudeni” din orașul Sölvesborg, Suedia.