ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Politicianul venit din Germania de Est, care a marcat mai bine de peste un deceniu istoria germană și europeană, este gata să pună capăt unei epoci. Cancelarul german Angela Merkel a confirmat ieșirea din politică în 2021, la sfârșitul mandatului său de cancelar. 

„Nu  m-am născut cancelar și nu am uitat asta.Azi am ajuns la momentul deschiderii unui nou capitol”. Cu aceste cuvinte cancelarul german Angela Merkel a făcut anunțul oficial privind retragere sa și decizia de a nu mai candida la alegerile pentru șefia partidului Creștin Democrat, care vor avea loc la începutul lunii decembrie. Decizia vine după eșecul suferit de partid în alegerile regionale de duminică.


Partidul de centru de centru-dreapta al Angelei Merkel și partenerul său social-democrat de coaliție au suferit pierderi grave în alegeri regionale-cheie, duminică, în Germania, ceea ce face un pic mai incertă supraviețuirea Guvernului cancelarului, relatează AFP.
 
Potrivit estimărilor posturilor de televiziune publică, Uniunea Creștin Democrată (CDU) a cancelarului se clasează prima după scrutinul din landul Hesse, cu 27,2% din voturile exprimate, însă acest scor reprezintă o scădere cu 11 puncte procentuale față de precedentele alegeri, în 2013.

Partidul Social Democrat (SPD) a obținut, la rândul său, aproximativ 19,6% din voturile exprimate, față de 30,7% în urmă cu cinci ani, în Hesse, unde se află capitala financiară a Germaniei, Frankfurt.
Câștigătorii sunt ecologiștii, care și-au dublat scorul, la aproape 20%, și extrema dreaptă, care a obținut 13% din voturile exprimate și intră astfel în ultimul parlament regional în care nu era reprezentată.

Această dublă sancționare a partidelor aflate la putere la nivel federal, asociate în cadrul unei ”mari coaliții” puse cu greu pe picioare în martie, este o veste proastă pentru Angela Merkel, în contextul în care este deja slăbită politic.

Este vorba despre al doilea scrutin regional dezamăgitor pentru tabăra conservatoare, în urma unor alegerii în Bavaria, în urmă cu două săptămâni, în urma căruia a pierdut majoritatea absolută pe care o deținea în regiune de decenii.