ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Momentul când Teheranul mai putea fi oprit pe căi diplomatice a fost ratat de Statele Unite. Acum, doar un atac militar o mai poate face.

Această declarație cu adevărat „nucleară”, mai ales în contextul exploziv al Războiului din Ucraina, îi aparține unui fost lucrător operativ al CIA, Reuel Marc Gerecht.

Gerecht, care este în prezent cercetător principal la Foundation for Defense of Democracies, a afirmat în cadrul podcastului John Solomon Reports că, dat fiind stadiul avansat în care se află programul nuclear al Iranului, Washingtonul este obligat să aleagă între a accepta fatalitatea unei arme atomice în mâinile regimului islamist de la Teheran sau a-l împiedica printr-o operațiune militară.

Fostul agent CIA a spus:

„Practic, (iranienii) au reușit (să obțină arma atomică). Asta înseamnă că fie accepți ca ei să devină putere nucleară și ar trebui poate să recurgi la o strategie de restricții politice – gândiți-vă la Uniunea Sovietică – fie lovești. Încerci să îi împiedici să devină stat nuclear.”

Într-un comentariu publicat recent pe site-ul Fundației sale, Gerecht a explicat că ultima șansă bună de a lovi Iranul a fost pe vremea președinției lui Donald Trump.

„Înainte de ianuarie 2021, Republicanii care considerau că un acord nuclear cu Iranul este inacceptabil ar fi trebuit să-l îndemne pe Trump să bombardeze (unitățile care participă la) programul Iranului. Era singura abordare care mai oferea o șansă de a opri ambițiile Teheranului.”

Și fostul spion a conchis:

„Controlul armamentului are șanse minime de reușită cu un stat islamic revoluționar, bogat în petrol, care minte cu seninătate.”

Gerecht a explicat că infrastructura nucleară a Iranului este „practic pregătită pentru a fabrica Bomba”.

Mai mulți experți sunt de aceeași părere cu Gerecht, că Iranul este pe punctul de a avea suficient material de fisiune pentru a realiza cel puțin o bombă.

În urmă cu câteva zile, David Albright de la Institute for Science and International Security avertiza că Teheranul are destul uraniu îmbogățit pentru a construi o bombă în două săptămâni, două bombe într-o lună și apoi alte două peste patru luni.

Albright, unul din puținii experți care au avut acces la arhiva nucleară a Iranului, capturată de Mossad în 2018, spune că republica islamică nu a trecut de punctul „fără întoarcere”, deci fabricarea bombei nu este inevitabilă.

Albright adaugă însă că devine din ce în ce mai dificil să oprești Iranul să aibă arma nucleară. El a dat ca exemplulaboratorul nuclear de la Natanz, care se afla în urmă cu câțiva ani la suprafață și era relativ ușor de distrus, dar care acum se află într-un buncăr sub munte.

Pe de altă parte, nu trebuie uitat că războiul din Irak, din 2003,, încheiat cu răsturnarea de la putere și spânzurarea lui Saddam Hussein, a fost declanșat în urma unei colosale minciuni lansate tot de „experți”: anume că Bagdadul ar deține „arme de distrugere în masă”.