ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că, în inima sa, provincia turcă Izmir începe în Viena și se extinde până la Marea Adriatică,  nordul Mării Negre și Turkistanul de Est,  regiunea autonomă Uigură Xinjiang din China.

Aflat, sâmbătă, în fața unei adunări religioase, la Izmir, Erdogan a afirmat că granițele acesteii turce sunt atât de mari și de adânci în inima sa încât nu pot fi restrânse de frontierele fizice, informeaza nordicmonitor.com. „Pentru noi, granițele provinciei Izmir încep de la Viena și se extind până la Marea Adriatică, nordul Mării Negre și Turkistanul de Est", a spus președintele turc.
 
Și a adăugat:
„Considerăm Izmirul nu doar inima Turciei, ci și a acestei geografii”.

„Torța care a fost aprinsă în Izmir luminează întreaga geografie", a mai spus Erdogan în fașa membrilor de partid care au participat la evenimentul de la Izmir, de anunțare a candidaților Partidului Dreptății și Dezvoltării (AKP, dreapta/conservator), la alegerile locale din martie.

În discursurile sale, Erdoğan se referă adesea la regiuni aflate dincolo de frontierele turcești, mulți văzând în aceste comentarii dorința liderului turc de a revitaliza viziunea otomană și o tentativă de a se autoimpune drept lider islamic al comunităților musulmane din alte state.

În același timp, Erogan aducea în discuție, în urmă cu un an, ideea reînceperii unei discuții de fond asupra întregului conținut al Tratatului de la Lausanne, din 1923, tratat care a desenat ceea ce sunt acum granițele Turciei.

De la venirea la putere a partidului său, AKP, președintele Erdogan s-a impus ca liderul turc cel mai puternic după fondatorul Republicii, Mustafa Kemal, transformând țara cu mega-proiecte de infrastructură și reforme ale societății eliberând exprimarea religioasă. Contestatarii săi il acuză însă de derivă autocratică, în special după tentativa de puci din iulie 2016 urmată de o represiune nemiloasă contra opozanților.