ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Recep Tayyp Erdogan a acuzat, fără să dea nume, că "alte țări ar putea fi implicate" în tentativa de lovitură de stat din noaptea de vineri spre sâmbătă din Turcia, într-un interviu pentru postul panarab Al Jazeera.

"Este posibil ca alte țări să fie implicate în tentativa de lovitură de stat", a declarat Edogan pentru Al Jazeera.

 De asemenea, Ambasada Statelor Unite la Ankara a respins acuzații ale unor oficiali turici potrivit cărora Washingtonul "a susținut într-un fel puciul".

"Acest lucru este categoric neadevărat, iar asemenea speculații sunt dăunătoare prieteniei de zeci de ani dintre cele două mari țări", a subliniat ambasada într-un comunicat.

 Erdogan a reiterat că Turcia va lua în considerare o reintroducere a pedepsei cu moartea, în urma tentativei de răsturnare a Guvernului său, chiar dacă asta ar însemna să pună în pericol eforturile Turciei de a adera la Uniunea Europeană.

"Voi aproba pedeapsa capitală, dacă trece de Parlament. Lumea nu este doar Uniunea Europeană. Nu aveți pedeapsa capitală în SUA, Rusia, China și în alte multe țări? Ba da!", a mai spus președintele turc.

„Oamenii au cerut-o. Ei au ieșit în stradă și au continuat să strige 'pedeapsa capitală, pedeapsa capitală, pedeapsa capitală'”, a adăugat acesta.

Turcia a abolit pedeapsa cu moartea în 2014, în cadrul unor reforme în vederea unei aderări la Uniunea Europeană.

O asemenea măsură ar crea tensiuni suplimentare cu UE, în contextul în care negocierile de aderare au fost blocate o lungă perioadă de timp.

Însă Erdogan a insistat că decizia Turciei cu privire la reintroducerea pedepsei cu moartea nu ar trebui să afecteze relațiile Turciei cu Uniunea.

"Dacă UE respectă democrația, va accepta voința poporului", a subliniat Erdogan.