Recep Tayyp Erdogan a acuzat, fără să dea nume, că "alte țări ar putea fi implicate" în tentativa de lovitură de stat din noaptea de vineri spre sâmbătă din Turcia, într-un interviu pentru postul panarab Al Jazeera.

"Este posibil ca alte țări să fie implicate în tentativa de lovitură de stat", a declarat Edogan pentru Al Jazeera.

 De asemenea, Ambasada Statelor Unite la Ankara a respins acuzații ale unor oficiali turici potrivit cărora Washingtonul "a susținut într-un fel puciul".

"Acest lucru este categoric neadevărat, iar asemenea speculații sunt dăunătoare prieteniei de zeci de ani dintre cele două mari țări", a subliniat ambasada într-un comunicat.

 Erdogan a reiterat că Turcia va lua în considerare o reintroducere a pedepsei cu moartea, în urma tentativei de răsturnare a Guvernului său, chiar dacă asta ar însemna să pună în pericol eforturile Turciei de a adera la Uniunea Europeană.

"Voi aproba pedeapsa capitală, dacă trece de Parlament. Lumea nu este doar Uniunea Europeană. Nu aveți pedeapsa capitală în SUA, Rusia, China și în alte multe țări? Ba da!", a mai spus președintele turc.

„Oamenii au cerut-o. Ei au ieșit în stradă și au continuat să strige 'pedeapsa capitală, pedeapsa capitală, pedeapsa capitală'”, a adăugat acesta.

Turcia a abolit pedeapsa cu moartea în 2014, în cadrul unor reforme în vederea unei aderări la Uniunea Europeană.

O asemenea măsură ar crea tensiuni suplimentare cu UE, în contextul în care negocierile de aderare au fost blocate o lungă perioadă de timp.

Însă Erdogan a insistat că decizia Turciei cu privire la reintroducerea pedepsei cu moartea nu ar trebui să afecteze relațiile Turciei cu Uniunea.

"Dacă UE respectă democrația, va accepta voința poporului", a subliniat Erdogan.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews