ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a recitat sâmbătă un verset din Coran, în onoarea cuceritorilor otomani ai catedralei Sfânta Sofia, descriind fosta moschee imperială și biserică ortodoxă drept un loc „sfânt.”

Erdogan a fost prezent la deschiderea bienalei de Artă Clasică turcească și a ales acest moment pentru a se pune din nou contra patrimoniului secular modern al Turciei, evocând memoria sultanului otoman Mehmed al II-lea, scrie site-ul Greek Reporter.

Președintele turc  a dedicat chiar un verset din Coran „sufletelor tuturor celor care ne-au lăsat această moștenire, mai ales cuceritorului din Istanbul”.

Mai multe pasaje din Coran, au fost de asemenea, rostite, înainte de discursul președintelui turc.

Numită inițial Biserica Sfânta Sofia (Sfânta Înțelepciune), Hagia Sophia a reprezentat centrul vieții religioase a Imperiului Roman de Răsărit, rămânând astfel timp de 916 ani. După cucerirea de către turcii otomani, ea a servit drept moschee timp de 482 de ani, iar după anul 1935 a devenit muzeu, la inițiativa fondatorului statului modern turc, Mustafa Kemal Atatürk. 
 
Odată cu venirea la putere a partidului conservator al lui Recep Tayyip Erdogan, AKP, în 2002, susținătorii secularismului în Turcia au avertizat că Sfânta Sofia ar putea fi transformată în moschee, Erdogan promovând cu insistență, public, planurile de islamizare a Turciei.

În 2015, pentru prima dată în ultimii 85 de ani, un cleric musulman a pronunțat câteva versete din Coran în Biserica Sfânta Sofia, iar ulterior autoritățile religioase musulmane au continuat acest lucru și au lansat chemări la rugăciune din Hagia Sophia, în timpul lunii Ramadanului lună de post pentru musulmanii credincioși, provocând reacțiile dure ale guvernului grec.