Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a recitat sâmbătă un verset din Coran, în onoarea cuceritorilor otomani ai catedralei Sfânta Sofia, descriind fosta moschee imperială și biserică ortodoxă drept un loc „sfânt.”

Erdogan a fost prezent la deschiderea bienalei de Artă Clasică turcească și a ales acest moment pentru a se pune din nou contra patrimoniului secular modern al Turciei, evocând memoria sultanului otoman Mehmed al II-lea, scrie site-ul Greek Reporter.

Președintele turc  a dedicat chiar un verset din Coran „sufletelor tuturor celor care ne-au lăsat această moștenire, mai ales cuceritorului din Istanbul”.

Mai multe pasaje din Coran, au fost de asemenea, rostite, înainte de discursul președintelui turc.

Numită inițial Biserica Sfânta Sofia (Sfânta Înțelepciune), Hagia Sophia a reprezentat centrul vieții religioase a Imperiului Roman de Răsărit, rămânând astfel timp de 916 ani. După cucerirea de către turcii otomani, ea a servit drept moschee timp de 482 de ani, iar după anul 1935 a devenit muzeu, la inițiativa fondatorului statului modern turc, Mustafa Kemal Atatürk. 
 
Odată cu venirea la putere a partidului conservator al lui Recep Tayyip Erdogan, AKP, în 2002, susținătorii secularismului în Turcia au avertizat că Sfânta Sofia ar putea fi transformată în moschee, Erdogan promovând cu insistență, public, planurile de islamizare a Turciei.

În 2015, pentru prima dată în ultimii 85 de ani, un cleric musulman a pronunțat câteva versete din Coran în Biserica Sfânta Sofia, iar ulterior autoritățile religioase musulmane au continuat acest lucru și au lansat chemări la rugăciune din Hagia Sophia, în timpul lunii Ramadanului lună de post pentru musulmanii credincioși, provocând reacțiile dure ale guvernului grec.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews