ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un cotidian albanez susține că, lunar, milioane de euro ajung pe căi ilegale, ocolind băncile, din Turcia în Kosovo. Mai mult, ziarul afirmă că artizanul acestor jonglerii financiare este președintele Recep Tayyip Erdogan, care, astfel, ”spală bani negri”.

Ziarul albanez Zeri, preluat de site-ul B92, afirmă că milioane de euro ajung în Kosovo, ”dar nu ca investiții sau pentru sprijinirea economiei sau finanțarea unor proiecte, ci cu scopul reconstruirii unor edificii religioase”.
Majoritatea investițiilor dezvăluie, indubitabil, strategia lui Erdogan de spălare a banilor, notează cotidianul, care a ajuns la această concluzie după două luni de investigații.

Astfel că în Kosovo se poate vorbi de o ”explozie” a ridicării moscheilor. A început construcția a zeci de moschei, în timp ce altele, existente din timpul Imperiului Otoman, au intrat în renovare. Totul se finanțează cu ajutorul unui important donator, Agenția pentru Cooperare și Coordonare a Turciei (TIKA), dezvăluie ziarul de la Priștina, subliniind că agenția a fost înființată de guvernul de la Ankara.
 
”TIKA își ține secrete finanțările, așa că nu există date oficiale despre cât de mulți bani sunt investiți. Există suspiciuni că banii ajung în Kosovo pe căi ilegale și nu prin conturi bancare”, notează publicația.
Conform unor date publicate de Banca Centrală din Kosovo, TIKA ar fi investit mai puțin de trei milioane de euro în perioada 2009-2014, în Kosovo, pe lângă cele 1,2 milioane băgate numai în moscheia Sinan Pașa.
 
Din 2011 și până azi, TIKA și o serie de investitori turci au renovat 30 de moschei și structuri reliogioase din perioada otomană. 
 
TIKA este scutită de la plata taxelor în  Kosovo și are ca angajați doar cetățeni turci.

Turcia a fost printre primele state care a recunoscut independența fostei provincii sârbe Kosovo, în 2008, iar Erdogan a făcut, în ultimii ani un lobby masiv pentru aceasta.