Recep Tayyip Erdogan a declarat marți că disputa diplomatică cu Olanda nu a poate fi rezolvată cu scuze și a amenințat că ar putea fi luate alte măsuri, după ce Ankara a înghețat luni relațiile diplomatice cu Olanda, relatează Reuters.

 În cadrul unui eveniment la Ankara, Erdogan a acuzat-o de asemenea pe cancelarul german Angela Merkel că a atacat Turcia în același mod în care poliția olandeză a folosit câini și tunuri cu apă pentru a împrăștia protestatarii în fața consulatului turc din Rotterdam.

Erdogan a declarat că Merkel nu este „diferită de Olanda” și le-a cerut etnicilor turci să nu voteze pentru „guvern și rasiști” în viitoarele alegeri europene.

Criza între Olanda și Turcia a izbucnit atunci când Haga a interzis ministrului turc al afacerilor externe, Mevlut Cavusoglu, să aterizeze în această țară pentru a participa la o adunare la Rotterdam și l-a expulzat pe ministrul turc al familiei, Fatma Betul Sayan Kaya. Miniștrii preconizau să participe la mitinguri ale diasporei turce pentru a promova 'da' la referendumul privind întărirea puterilor prezidențiale, care va fi organizat în Turcia pe 16 aprilie.