Președintele Turciei  avertizează Grecia, Cipru și companiile internaționale să nu exploateze zăcămintele de gaz din estul Mării Mediterane și să nu ”treacă de linia impusă”. În caz contrar, spune liderul de la Ankara, cele două state riscă să se confrunte cu o intervenție militară.


Recep Tayyip Erdogan a avertizat marți cu privire la posibilitatea unei intervenții militare a Turciei în Cipru și în Marea Egee pentru a apăra drepturile țării sale în zonă în același mod în care o face în Siria, relatează agenția de presă EFE, potrivit Agerpres.

„Drepturile noastre în Marea Egee și în Cipru sunt pentru noi la fel ca cele din Afrin (Siria). Navele noastre de război și forțele noastre aeriene urmăresc situația îndeaproape pentru a efectua orice tip de intervenție”, a avertizat Erdogan în timpul unui discurs la Ankara.

Afrin este o enclavă în nordul Siriei, unde Turcia a lansat o operațiune militară la 20 ianuarie împotriva miliției kurde Unitățile de apărare a poporului (YPG) pe care Ankara o consideră drept ‘teroristă’ și aliată gherilei Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care desfășoară de peste trei decenii o insurecție în Turcia.

Anterior, compania italiană Eni a anunțat că platforma sa Saipem 12000 a fost blocată de nave militare turcești pentru a nu ajunge în zona de explorări situată la sud-est de Larnaca. Platforma urma să efectueze activități de forare în apele din zona economică exclusivă a Ciprului, de la care compania italiană a obținut licențe de exploatare a unor zăcăminte de hidrocarburi. Ankara își exprimase anterior îngrijorarea cu privire la activitățile companiei italiene în Cipru.