ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a continuat seria de amenințări legate de „deschiderea porților” pentru un nou val de refugiați către Europa, avertizând că aproximativ 5,5 milioane de migranți ar putea ”curge” peste granița turcă, dacă Ankara nu va primi sprijin internațional și o zonă de securitate nu va fi stabilită în nordul Siriei.

„Dacă nu ne vor oferi sprijinul necesar în această luptă, atunci nu vom putea opri cei 3,65 de milioane de refugiați din Siria și alte 2 milioane de oameni care vor ajunge la granițele noastre venind din Idlib”, a declarat Erdogan în fața participaților la o adunare politică care a avut loc în orașul Malatya, din estul Anatoliei.

Reacția Greciei, care este țara cea mai afectată de afluxul de migranți, a fost exprimată de premierul  Kyriakos Mitsotakis care a declarat că Ankara nu ar trebui să încerce să forțeze mâna Greciei sau a Uniunii Europene în încercările sale de a obține sprijin pentru un plan de relocare a refugiaților în nordul Siriei.

Amenințările exprimate de către președintele turc apar in contextul unei creșteri masive a numărului de migranți care sosesc pe insulele grecești din Marea Egee via Turcia.