ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia are în vedere să deschidă o ambasadă în Ierusalimul de Est, pe care îl consideră capitala Palestinei, anunță președintele Recep Tayyip Erdogan, citat de presa internațională. Turcia l-a criticat dur pe președintele american Donald Trump pentru decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, iar recent Organizația Cooperării Islamice a îndemnat la recunoașterea statului Palestina. 

În cadrul unui discurs adresat duminică membrilor partidului său Dreptate și Dezvoltare (AKP), Erdogan a spus că în cadrul consulatului general al Turciei la Ierusalim există deja un ambasador.

„Pentru că (Ierusalimul de Est) este sub ocupație nu putem merge deocamdată acolo să deschidem o ambasadă. Cu ajutorul divinității, se apropie ziua în care în mod oficial ne vom deschide ambasada acolo”, a declarat Erdogan, fără a indica un interval de timp precis.

Ierusalimul de Est a fost anexat de Israel după ce a preluat controlul asupra zonei în urma războiului din 1967, o acțiune care nu a fost recunoscută de comunitatea internațională. Ierusalimul este venerat de către evrei, creștini și musulmani deopotrivă.

Președintele turc a mai declarat că evreii nu au dreptul să-și „însușească” Ierusalimul, care este „capitala musulmanilor”, iar decizia Administrației Donald Trump „a urmat o logică sionistă”.

Vineri, Recep Tayyip Erdogan a anunțat că va lansa o inițiativă în cadrul Națiunilor Unite pentru a anula decizia SUA cu privire la recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. Poziția Turciei este susținută de către 48 de state majoritar musulmane.