Turcia are în vedere să deschidă o ambasadă în Ierusalimul de Est, pe care îl consideră capitala Palestinei, anunță președintele Recep Tayyip Erdogan, citat de presa internațională. Turcia l-a criticat dur pe președintele american Donald Trump pentru decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, iar recent Organizația Cooperării Islamice a îndemnat la recunoașterea statului Palestina. 

În cadrul unui discurs adresat duminică membrilor partidului său Dreptate și Dezvoltare (AKP), Erdogan a spus că în cadrul consulatului general al Turciei la Ierusalim există deja un ambasador.

„Pentru că (Ierusalimul de Est) este sub ocupație nu putem merge deocamdată acolo să deschidem o ambasadă. Cu ajutorul divinității, se apropie ziua în care în mod oficial ne vom deschide ambasada acolo”, a declarat Erdogan, fără a indica un interval de timp precis.

Ierusalimul de Est a fost anexat de Israel după ce a preluat controlul asupra zonei în urma războiului din 1967, o acțiune care nu a fost recunoscută de comunitatea internațională. Ierusalimul este venerat de către evrei, creștini și musulmani deopotrivă.

Președintele turc a mai declarat că evreii nu au dreptul să-și „însușească” Ierusalimul, care este „capitala musulmanilor”, iar decizia Administrației Donald Trump „a urmat o logică sionistă”.

Vineri, Recep Tayyip Erdogan a anunțat că va lansa o inițiativă în cadrul Națiunilor Unite pentru a anula decizia SUA cu privire la recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. Poziția Turciei este susținută de către 48 de state majoritar musulmane.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews