ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Relațiile dintre Ankara și Berlin se inflamează din nou, după ce în unele orașe din Germania a fost interzisă participarea unor miniștri turci, înaintea referendumului constituțional din Turcia care va spori puterile președintelui Erdogan, programat la 16 aprilie.
 
Tensiunile dintre cele două state s-au reaprins si după arestarea jurnalistului  Deniz Yucel, corespondentul ziarului german "Die Welt",  de către autoritățile turce. Reporterul în vârstă de 43 de ani este acuzat de „propagandă în numele unei organizații teroriste și instigarea populației". În conformitate cu legislația turcă arestul preventiv se poate prelungi chiar și pe o perioadă de 5 ani.  Iar dacă va fi găsit vinovat, riscă 10 ani de închisoare.

Acest incident și decizia Berlinului de a retrage autorizația pentru organizarea unei manifestații la care era programat să țină un discurs ministrul turc al Justiției, Bekier Bozdag, in vederea promovării referendumului din aprilie prin care se dorește consolidarea puterilor executive ale președintelui turc Recep Tayyip Erdogan,  tensionează la maximum relațiile dintre cele două țări. Și  l-au făcut pe președintele Recep Tayyip Erdogan să afirme că acțiunile Germaniei de a anula evenimentele susținătorilor turci „nu sunt cu nimic mai diferite decât cele din perioada nazistă”. 

„Germania, nu ai nicio legătură cu democrația și ar trebui să știi că acțiunile tale actuale nu sunt diferite față de cele din perioada nazistă. Atunci când spunem asta, se simt deranjați. De ce vă deranjează?”, a declarat reședintele turc în cadrul unui eveniment în Istanbul.
 
Anterior,  ministrul federal de Externe, Sigmar Gabriel, a vorbit despre „vremuri dificile pentru relațiile germano-turce". Cazul jurnalistului arestat de turci, afirma el,  „scoate în evidență modul complet diferit în care cele două țări aplică principiile statului de drept și evaluează libertatea de opinie și pe cea a presei”. În opinia ministrului federal al Justiției, Heiko Maas, dacă Turcia nu va respecta valorile fundamentale europene "apropierea acestei țări de Uniunea Europeană va fi tot mai dificilă până la imposibilă".