ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Recep Tayyip Erdogan a denunțat vineri o „serie de grave comploturi” împotriva Turciei, orchestrate de SUA, într-o reacție la condamnarea miercuri la New York a unui bancher turc în cadrul unui proces cu privire la eludarea sancțiunilor americane împotriva Iranului, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„SUA desfășoară în prezent o serie de comploturi grave. Nu doar pe teren judiciar, ci de asemenea pe teren economic'', a declarat Erdogan în cadrul unei conferințe de presă la Istanbul. Președintele turc urmează ca în cursul zilei de vineri să se deplaseze la Paris, unde se va întâlni cu omologul său francez, Emmanuel Macron.

Mehmet Hakan Atilla, fost director general adjunct al băncii publice din Turcia, Halkbank, a fost condamnat miercuri la New York pentru fraudă bancară și conspirație într-un caz care implică miliarde de dolari.

„Dacă aceasta este viziunea americană asupra justiției, atunci lumea este condamnată'”, a adăugat Erdogan, referindu-se la acest proces, ce suscită temeri că sancțiunile economice împotriva Halkbank se vor repercuta asupra economiei turce.

Omul de afaceri turco-iranian Reza Zarrab, aflat în centrul acestui proces exploziv, a depus mărturie împotriva lui Atilla, implicându-i pe președintele Erdogan și pe miniștri ai guvernului turc.

Ankara a respins constant acuzațiile aduse în cadrul procesului, pe care l-a catalogat drept un 'complot' pus la cale de predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, pe care autoritățile turce îl consideră că ar fi în spatele puciului eșuat din 15 iulie 2016, acuzație respinsă categoric de Gulen.