ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a promis sâmbătă că îi va înfrunta pe opozanții săi din interiorul partidului A.K.P., de orientare islamo-conservatoare, la câteva săptămâni după ce formațiunea sa a suferit un recul al încrederii electoratului, pierzând capitala Ankara și Istanbulul la alegerile locale din 31 martie, relatează sâmbătă agenția Reuters, citată de Agerpres.

Până acum, Erdogan și susținătorii lui au dat vina pentru pierderea suferită de A.K.P. pe grupuri nespecificate și pe fraudarea alegerilor locale, contestând rezultatele acestora.

"În timp ce ne luptam în afara (A.K.P.), trebuie să spun, aveam oameni care ne făceau rău de asemenea în interior" (în partid), a declarat Erdogan cu ocazia unui discurs ținut la un eveniment al A.K.P., fără a numi însă vreo persoană pe care o consideră vinovată.

"Ne parvine tot ce se întâmplă în fiecare provincie, în fiecare district. Știm tot... Pentru viitorul acestei organizații, îi vom trage la răspundere. Nu îi vom căra în spate", a mai spus Erdogan, fără a specifica ce acțiuni concrete va întreprinde. 

Autoritățile turce au suspendat sau au demis circa 150.000 de funcționari publici și personal militar în ultimii ani, acuzându-i pe mulți dintre aceștia de implicare în tentativa eșuată de lovitură de stat din 2016. Peste 77.000 de persoane au fost arestate preventiv, în așteptarea procesului, arestările continuând la scară largă.

Rezultatele inițiale ale alegerilor locale din 31 martie indicau faptul că principala formațiune politică de opoziție, Partidul Republican al Poporului (C.H.P.), a câștigat primăria Ankarei și controlul Istanbulului, pe care partidul prezidențial A.K.P. și predecesorii săi islamiști le dominaseră vreme de 25 de ani.

Președintele Erdogan a dat asigurări că formațiunea A.K.P. va continua pe cale legală să conteste rezultatele alegerilor și să solicite renumărarea voturilor.