ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă, referindu-se la doborârea avionului rus de forțele armate turcești, că și-ar fi dorit ca acest incident să nu aibă loc, informează AP. 

"Ne dorim să nu se fi întâmplat, dar s-a întâmplat. Sper ca așa ceva să nu se mai repete", a spus Erdogan, în fața simpatizanților săi, nu înainte de a critica Rusia pentru acțiunile sale în Siria. 

Totodată, liderul de la Ankara consideră că ambele părți ar trebui să abordeze această problemă "mai pozitiv".

De asemenea, Erdogan și-a exprimat din nou dorințșa de a avea o întrevedere bilaterală cu Vladimir putin la summit-ul pe tema schimbărilor climatice, care va avea loc la Paris, apreciind că o discuție cu liderul de la Kremlin ar putea duce la o atenuare a tensiunilor. 

În acest context, autoritățile din Turcia au emis sâmbătă o alertă de călătorie, sfătuindu-i pe cetățenii turci să amâne orice călătorii neesențiale în Rusia, până "se clarifică situația". 

Marți dimineață un avion de vânătoare de proveniență rusească s-a prăbușit la granița Turciei cu Siria, fiind doborât de armata turcă. Deși Turcia susține că avionul rusesc i-a violat spațiul aerian, Rusia neagă oficial acest lucru și spune că avionul militar a zburat doar în spațiul aerian al Siriei.