De cine se mai simte amenințată Turcia lui Erdogan? De marii dramaturgi străini.
 
Companiile teatrale din Turcia, care au trecut și ele prin "epurările" regimului Erdogan, după tentativa de lovitură de stat din vara lui 2016, este forțată să urmeze linia islamistă impusă de regimul de la Ankara.
 
Nu doar turcii sunt victime ale autoritarismului regimului Erdogan, ci și operele unor mari dramaturgi ai lumii. În stagiunea 2016-2017, din repertoriul teatrelor turcești au fost eliminate piese semnate de Shakespeare, Cehov, Brecht și Dario Fo, scrie ziarul italian La Stampa.

În locul lor, conform liniei trasate de regimul islamist al lui Erdogan, pe scenele din Turcia se vor juca doar piese semnate de autori turci.

Stagiunea care s-a deschis la 4 octombrie aduce în 65 de teatre din toată țara opt piese ale unor dramaturgi turci. „ Suntem umaniști naționaliști. Vom deschide stagiunea din toate teatrele doar cu producții naționale, pentru a contribui la unitatea și la integritatea patriei și pentru a consolida sentimentele naționale și religioase”, a explicat Nejat Birecik, vicepreședinte al asociației teatrelor de Stat.
 
Unul dintre actorii turci chestionați de ziarul italian spune că decizia autorităților este „un act fascist”, pentru că Shakespeare, Cehov și Brecht fac parte din istoria mondială, sunt autori nemuritori, care au scris istoria teatrului.

 


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.