ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 Marea Neagră  a devenit un lac rusesc, a declarat președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, iar afirmația sa a fost taxată imediat de o purtătoare de cuvânt a diplomației ruse, care a arătat joi că nu o poate comenta, întrucât nu este medic.
 
 "Cu prilejul ultimei vizite în țara mea a lui Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, i-am comunicat îngrijorările mele în ceea ce privește abandonarea Mării Negre Rusiei. Această mare a devenit un lac rusesc. Noi toți, în calitate de țări riverane la Marea Neagră, trebuie să luăm măsurile necesare, la nivel aerian, maritim sau terestru, pentru a securiza zona, în cadrul acțiunii noastre din NATO”, a spus Recep Tayyip Erdogan, cu prilejul celei de a zecea conferințe a șefilor de stat major din țările balcanice, desfășurată la Istanbul, potrivit agenției de știri turce Anadolu, citată de site-ul B92.net.

"Ar trebui să sporim coordonarea și cooperarea în Marea Neagră. Sperăm la rezultate concrete de la summitul NATO de la Varșovia din 8 și 9 iulie... Marea Neagră ar trebui transformată într-o mare a stabilității”, a mai spus Erdogan. 

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a refuzat să comenteze afirmațiile șefului statului turc, relatează joi agenția rusă TASS. "Știți, nu sunt medic”, a spus ea ca răspuns la solicitarea unui jurnalist de a comenta afirmațiile președintelui turc, conform cărora Marea Neagră s-ar fi transformat într-un lac rusesc".
 
În 2005, in timpul unei vizite in SUA, fostul președinte Traian Basescu acuza Federația Rusă că tratează Marea Neagră ca pe "un lac rusesc", pentru că nu dorește internaționalizarea problemelor din zonă. Chestionat în legatură cu politica de "lac rusesc" a Moscovei, președintele a răspuns: "Eu nu fac afirmații de acum. Marea Neagra este tratată ca un lac rusesc de sute de ani. Nu v-ați dat seama până acum?".