ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Recep Tayyip Erdogan a dezvăluit într-un articol recent din ziarul Le Point că intenționează să deschidă școli turcești în Franța. Și asta după ce, luna trecută,  șefii unui liceu francez din Turcia au primit mai multe vizite  ”politicoase” din partea unor oficiali de la Ankara, relatează Le Figaro.

În Liceul francez din Turcia nu sunt admiși doar copiii occidentalilor din această țară, ci și cei ai căror părinți sunt lideri ai AKP, partidul lui Erdogan, definit drept „islamist naționalist” și conservator.
 
Recep Tayyip Erdogan a însărcinat o delegație turcă să viziteze Franța în perioada 20-21 mai pentru a vedea liceele internaționale. Scopul real ar fi însă acela de a cere autorităților franceze crearea unor licee turcești în Franța.

Deschiderea unor astfel de unități de învățământ nu ar intra în responsabilitatea exclusivă a președintelui turc, ci a Ministerului Educației Naționale și a Ministerului Afacerilor Externe de la Paris, scrie presa franceză. Contactate de Le Figaro, acestea nu au oferit până acum niciun detaliu. 
 
În  plus, deschiderea unor licee în Franța riscă să alimenteze o politică „inspirată de salafism”, cel puțin, dacă conținutul lecțiilor va fi modelat pe acutala situație din Turcia, în condițiile în care islamizarea dusă pe mai multe fronturi de Erdogan a generat în ultimii ani îngrijorări în presa franceză.

În februarie 2012, președintele turc declara că dorește „formarea unei generații divine”. O declarație urmată de introducerea a trei cursuri obligatorii de religie la universitate (Viața lui Mohamed, Citirea Coranului și cunoștințe religioase de bază) în vara anului 2012.
 
Acestea s-au axat pe viziunea islamului sunnit, devenind obligatorii în multe instituții în lipsa altor alternative. Ulterior, puterea turcă a înlocuit treptat liceele populare „clasice” cu licee destinate pregătirii imamilor și predicatorilor.

Cu un nou program lansat în iulie 2017, conceptul de „jihad” a fost introdus în majoritatea instituțiilor. ”Jihadul este în religia noastră și este sarcina Ministerului Educației să se asigure că acest concept este învățat corect și adecvat”, declara ministrul turc al Educației, Ismet Yilmaz, la acea vreme.
El a spus că nu  este vorba de „un război sfânt”, în acceptul termenilor consacrați, ci de un „jihad bun” care a amplificat ”gloria strămoșilor”.