Președintele Recep Tayyip Erdogan a dezvăluit într-un articol recent din ziarul Le Point că intenționează să deschidă școli turcești în Franța. Și asta după ce, luna trecută,  șefii unui liceu francez din Turcia au primit mai multe vizite  ”politicoase” din partea unor oficiali de la Ankara, relatează Le Figaro.

În Liceul francez din Turcia nu sunt admiși doar copiii occidentalilor din această țară, ci și cei ai căror părinți sunt lideri ai AKP, partidul lui Erdogan, definit drept „islamist naționalist” și conservator.
 
Recep Tayyip Erdogan a însărcinat o delegație turcă să viziteze Franța în perioada 20-21 mai pentru a vedea liceele internaționale. Scopul real ar fi însă acela de a cere autorităților franceze crearea unor licee turcești în Franța.

Deschiderea unor astfel de unități de învățământ nu ar intra în responsabilitatea exclusivă a președintelui turc, ci a Ministerului Educației Naționale și a Ministerului Afacerilor Externe de la Paris, scrie presa franceză. Contactate de Le Figaro, acestea nu au oferit până acum niciun detaliu. 
 
În  plus, deschiderea unor licee în Franța riscă să alimenteze o politică „inspirată de salafism”, cel puțin, dacă conținutul lecțiilor va fi modelat pe acutala situație din Turcia, în condițiile în care islamizarea dusă pe mai multe fronturi de Erdogan a generat în ultimii ani îngrijorări în presa franceză.

În februarie 2012, președintele turc declara că dorește „formarea unei generații divine”. O declarație urmată de introducerea a trei cursuri obligatorii de religie la universitate (Viața lui Mohamed, Citirea Coranului și cunoștințe religioase de bază) în vara anului 2012.
 
Acestea s-au axat pe viziunea islamului sunnit, devenind obligatorii în multe instituții în lipsa altor alternative. Ulterior, puterea turcă a înlocuit treptat liceele populare „clasice” cu licee destinate pregătirii imamilor și predicatorilor.

Cu un nou program lansat în iulie 2017, conceptul de „jihad” a fost introdus în majoritatea instituțiilor. ”Jihadul este în religia noastră și este sarcina Ministerului Educației să se asigure că acest concept este învățat corect și adecvat”, declara ministrul turc al Educației, Ismet Yilmaz, la acea vreme.
El a spus că nu  este vorba de „un război sfânt”, în acceptul termenilor consacrați, ci de un „jihad bun” care a amplificat ”gloria strămoșilor”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews