ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scenariul loviturii de stat eșuate din Turcia a fost scris în străinătate, a acuzat marți președintele turc Recep Tayyip Erdogan într-un discurs susținut la Ankara, în care a mai afirmat că Occidentul îi susține pe puciști, potrivit AFP.

 "Această lovitură de stat nu este numai un eveniment planificat din interior. Actorii au acționat în țară potrivit unui scenariu scris în străinătate", a afirmat șeful statului turc, care îl acuză pe predicatorul Fethullah Gülen că ar fi creierul puciului.

Turcia solicită Washingtonului extrădarea predicatorului:

"Cum se face că, deși suntem parteneri strategici, eu vă cer să ne predați pe cineva în baza unui document de securitate națională pentru Turcia și voi continuați să-l ascundeți și să-l protejați?", a întrebat Erdogan, adresându-se SUA.

El a afirmat, potrivit Agerpres, că Gulen își obține majoritatea veniturilor din SUA. Potrivit președintelui turc, predicatorul ar câștiga între 200 și 300 de milioane de dolari numai prin școlile administrate de fundațiile cu care are legături, fără a preciza dacă acest venit e unul anual.

"Din nefericire, Occidentul susține terorismul și este alături de puciști", a declarat Erdogan, în replică la criticile SUA și ale țărilor europene privind amploarea epurărilor care au urmat după tentativa de puci.

"Cei despre care ne imaginam că sunt prietenii noștri iau partea puciștilor și a teroriștilor", a repetat președintele în cadrul unui forum economic organizat de președinție.