Statele Unite lasă nord-estul Siriei la mâna Turciei. Un acord între Erdogan și Trump pecetluiește retragerea  trupelor SUA din Siria, iar Ankara se pregătește să lanseze o ofensivă pe teritoriul sirian controlat de forțele kurde.
 
Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că țara sa va lansa o operațiune militară în nord-estul Siriei, după ce a acuzat Statele Unite că nu iau suficiente măsuri pentru a-i îndepărta pe luptătorii kurzi din Siria de la granița cu Turcia, potrivit Reuters. Erdogan a declarat că operațiunea va fi una terestră și aeriană, se va desfășura la est de Eufrat și ar putea fi lansată în orice moment.

Statele Unite și Turcia, ambele membre ale NATO, au ajuns la un acord în luna august privind înființarea unei zone de securitate în nord-estul Siriei, de-a lungul graniței cu Turcia. Decizia a fost luată la insistențele Ankarei, care consideră YPG ca fiind o organizație teroristă și cu legături cu insurgenții kurzi din Turcia.

Ankara a acuzat, însă, Statele Unite, care au sprijinit YPG în lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic, că acționează prea greu pentru înființarea acestei zone de securitate.

Trupele americane localizate la granița Turciei cu Siria au început, luni dimineață, retragerea ca urmare a deciziei Statelor Unite de a nu se implica în operațiunea militară condusă de Ankara în nord-estul statului sirian, informează forțele locale kurde, citate de agenția The Associated Press.

Militanții kurzi din Siria acuză Statele Unite de eșecul demonstrat în îndeplinirea angajamentelor asumate față de aliații lor, în lupta împotriva Statului Islamic, aceasta reprezentând o schimbare majoră în politica externă a Washingtonului. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews