ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite lasă nord-estul Siriei la mâna Turciei. Un acord între Erdogan și Trump pecetluiește retragerea  trupelor SUA din Siria, iar Ankara se pregătește să lanseze o ofensivă pe teritoriul sirian controlat de forțele kurde.
 
Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că țara sa va lansa o operațiune militară în nord-estul Siriei, după ce a acuzat Statele Unite că nu iau suficiente măsuri pentru a-i îndepărta pe luptătorii kurzi din Siria de la granița cu Turcia, potrivit Reuters. Erdogan a declarat că operațiunea va fi una terestră și aeriană, se va desfășura la est de Eufrat și ar putea fi lansată în orice moment.

Statele Unite și Turcia, ambele membre ale NATO, au ajuns la un acord în luna august privind înființarea unei zone de securitate în nord-estul Siriei, de-a lungul graniței cu Turcia. Decizia a fost luată la insistențele Ankarei, care consideră YPG ca fiind o organizație teroristă și cu legături cu insurgenții kurzi din Turcia.

Ankara a acuzat, însă, Statele Unite, care au sprijinit YPG în lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic, că acționează prea greu pentru înființarea acestei zone de securitate.

Trupele americane localizate la granița Turciei cu Siria au început, luni dimineață, retragerea ca urmare a deciziei Statelor Unite de a nu se implica în operațiunea militară condusă de Ankara în nord-estul statului sirian, informează forțele locale kurde, citate de agenția The Associated Press.

Militanții kurzi din Siria acuză Statele Unite de eșecul demonstrat în îndeplinirea angajamentelor asumate față de aliații lor, în lupta împotriva Statului Islamic, aceasta reprezentând o schimbare majoră în politica externă a Washingtonului.